Vokietijos politikų duomenų nutekinimo byloje sulaikytas 20-metis įtariamasis

Vokietijos policija, nagrinėjanti galimos kibernetinės atakos incidentą, kai internete buvo paviešinta šimtų politikų, įskaitant kanclerę Angelą Merkel, asmeninės informacijos, antradienį pranešė suėmusi vieną 20-metį įtariamąjį.

 Vokietijos policija, nagrinėjanti galimos kibernetinės atakos incidentą, kai internete buvo paviešinta šimtų politikų, įskaitant kanclerę Angelą Merkel, asmeninės informacijos, antradienį pranešė suėmusi vieną 20-metį įtariamąjį.<br>Reuters nuotr.
 Vokietijos policija, nagrinėjanti galimos kibernetinės atakos incidentą, kai internete buvo paviešinta šimtų politikų, įskaitant kanclerę Angelą Merkel, asmeninės informacijos, antradienį pranešė suėmusi vieną 20-metį įtariamąjį.<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 8, 2019, 11:45 AM, atnaujinta Jan 8, 2019, 2:41 PM

„Frankfurto prokuratūros, Kovos su internetiniais ir kompiuteriniais nusikaltimais centrinio biuro ir Federalinio policijos biuro (BKA) (pareigūnai) sausio 6-ąją apieškojo 20-mečio įtariamojo butą ir jį sulaikė“, – sakoma BKA išplatintame pareiškime.

Policija vidurdienį ketina surengti spaudos konferenciją ir detaliau pakomentuoti šį rimtą elektroninio įsilaužimo incidentą, po kurio vyriausybė susidūrė su politiniu spaudimu.

Žiniasklaida praneša, kad vakarinėje Heseno žemėje sulaikytas įtariamasis prisipažino pareigūnams. Manoma, kad jis veikė vienas. BKA šių pranešimų nekomentavo.

Pirmą kartą pavogti duomenys, kuriuos sudarė gyvenamosios vietos adresai, mobiliųjų telefonų numeriai, laiškai, sąskaitos faktūros ir asmens tapatybės dokumentų kopijos, pasirodė socialiniame tinkle „Twitter“, tačiau praėjusią savaitę jų viešinimas įgavo pagreitį.

Tarp maždaug tūkstančio nukentėjusių žmonių yra Vokietijos parlamento žemųjų rūmų ir Europos Parlamento narių, taip pat regioninių ir miestų tarybų deputatų.

Nuo kibernetinės atakos nukentėjo visų Bundestage atstovaujamų politinių jėgų, išskyrus kraštutinių dešiniųjų partiją „Alternatyva Vokietijai“ (AfD), kuri yra didžiausia opozicinė partija parlamente, deputatai.

Savaitraštis „Der Spiegel“ pranešė, kad policija nustatė įtariamąjį pagal liudininkų parodymus ir „skaitmeninius įrodymus“ internete. Anot policijos, įtariamasis prieš atvykstant pareigūnams sunaikino savo kompiuterį.

„Ataka prieš demokratiją“

Nors buvo nutekintas didžiulis kiekis duomenų, nėra įrodymų, kad visuomenę būtų pasiekusi jautri informacija, nurodė tyrėjai ir Vidaus reikalų ministerija.

Daugeliu atveju buvo paviešinta tik bendra kontaktinė informacija.

Vis dėlto šis nutekinimas buvo itin nemalonus politiniam sluoksniui. Jis dar kartą pademonstravo, kaip nemokšiškai, o kartais ir neatsakingai naudojami kompiuteriniai tinklai, ir padidino spaudimą nepopuliariam vidaus reikalų ministrui Horstui Seehoferiui.

Kritikai sako, kad ministerija ir atitinkamos žinybos neskubėjo informuoti apie duomenų nutekėjimą nukentėjusių politikų ir delsė imtis veiksmų, kad tai sustabdytų. Informacinių technologijų ekspertai sako, jog tik atsitiktinumas, kad ši duomenų vagystė nepadarė didesnės žalos.

H.Seehoferis popietę turėtų atsakyti į žurnalistų klausimus.

Be politikų, buvo nutekinti ir kai kurių garsenybių bei žurnalistų asmeniniai duomenys, taip pat pokalbiai ir balso pašto žinutės nuo sutuoktinių bei vaikų.

Informacija buvo pavogta tiek iš socialinių tinklų, tiek iš privačiosios debesijos.

Praėjusį mėnesį tviterio paskyroje @_0rbit buvo paskelbtos nuorodos, kurių kiekviena vedė prie naujos informacijos, paslėptos už kalėdinio Advento kalendoriaus „durelių.

Ši paskyra, kurią tviteris jau suspendavo, buvo sukurta 2017 metų viduryje ir tariamai turėjo daugiau jei 18 tūks. sekėjų.

Teisingumo ministrė Katarina Barley praėjusią savaitę pareiškė, kad šis duomenų nutekinimas yra ataka prieš „mūsų demokratiją ir institucijas“. Ji paragino interneto paslaugų tiekėjus ir socialinius tinklus „uždaryti paskyras iškart, kai jos nulaužiamos“.

K.Barley dienraščiui „Rheinische Post“ sakė, kad jos vadovaujama ministerija nagrinėja, kokiomis teisinėmis priemonėmis galėtų paspausti firmas imtis ryžtingesnių žingsnių dėl kibernetinių atakų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.