Jei JAV dels išvesti karius iš Sirijos, Turkija grasina pradėti operaciją prieš kurdus

Turkija pradės puolimą prieš kurdų pajėgas Sirijoje, jei JAV dels išvesti savo karius iš tos karo krečiamos valstybės, ketvirtadienį pareiškė turkų užsienio reikalų ministras.

 Pasak M.Cavusoglu, Turkija neatsisakys savo planų dėl operacijos prieš kurdų pajėgas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Pasak M.Cavusoglu, Turkija neatsisakys savo planų dėl operacijos prieš kurdų pajėgas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-01-10 12:24

„Jei (karių išvedimas) bus atidėtas prisidengus realybės neatitinkančiais absurdiškais pasiteisinimais, esą turkai žudo kurdus, įgyvendinsime šį sprendimą“, – per televiziją NTV sakė Turkijos diplomatijos vadovas Mevlutas Cavusoglu. 

Ankara ir Vašingtonas nesutaria dėl Sirijos kurdų pajėgų likimo po to, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas praėjusį mėnesį netikėtai pareiškė, kad iš Sirijos bus išvesti apie 2 tūkst. amerikiečių karių.

Prieš tą D.Trumpo pareiškimą Turkijos prezidentas Recepas Tayipas Erdoganas pagrasino surengti Sirijoje dar vieną operaciją prieš JAV remiamas kurdų pajėgas, kurias Ankara laiko teroristine organizacija.

Turkų pareigūnai anksčiau šią savaitę dalyvavo Ankaroje vykusiame įtemptame susitikime su D.Trumpo patarėju nacionalinio saugumo klausimais Johnu Boltonu. Per tą susitikimą buvo siekiama sukoordinuoti karių išvedimo procesą.

R.T.Erdoganas, sveikinęs planus iš Sirijos išvesti amerikiečių karius, apkaltino J.Boltoną, reikalaujantį Ankaros garantijų dėl kurdų saugumo, padarius „rimtą klaidą“.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo, išvykęs į turą po Artimuosius Rytus, trečiadienį irgi sakė, kad Turkija yra įsipareigojusi saugoti Vašingtono sąjungininkus kurdus, Sirijoje kovojančius su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“.

Amerikiečių pajėgos artimai bendradarbiauja su Sirijos kurdų Liaudies apsaugos daliniais (YPG), siejamais su Kurdistano darbininkų partija (PKK), kuri nuo 1984-ųjų tęsia kruviną sukilimą Turkijos pietryčiuose. Ankara YPG ir kitas kurdų sukarintas grupuotes laiko teroristinėmis organizacijomis.

Pasak M.Cavusoglu, Turkija neatsisakys savo planų dėl operacijos prieš kurdų pajėgas.

„Esame ryžtingi tiek (kovos) lauke, tiek prie (derybų) stalo... Nuspręsime dėl laiko ir niekieno neprašysime leidimo“, – tvirtino turkų diplomatijos vadovas.

Jis taip pat sakė, kad kai kurie JAV administracijos pareigūnai siekė atgrasyti D.Trumpą nuo planų išvesti karius iš Sirijos ir sukurti „pasiteisinimų“, kad turkai žudo kurdus.

M.Cavusoglu tvirtino, kad Ankara su YPG kovos nepriklausomai nuo to, ar JAV išves savo karius iš Sirijos.

Turkijos diplomatijos vadovas taip pat sakė, kad vėliau ketvirtadienį planuoja pasikalbėti telefonu su M.Pompeo.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.