Noras sutramdyti gaujas sukėlė pragarą miesto gatvėse

Searos valstija Brazilijoje regi neregėtą smurto proveržį. Po to, kai naujasis prezidentas Jairo Bolsonaro įsakė panaikinti kalėjimų tvarką, kai skirtingų gaujų nariai laikomi atskirti, gatvėse užvirė pragaras.

Searos valstijoje puldinėjamos viešosios įstaigos, padeginėjami autobusai ir pašto sunkvežimiai. Gaujų įbauginti gyventojai jau savaitę bijo išeiti iš namų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Searos valstijoje puldinėjamos viešosios įstaigos, padeginėjami autobusai ir pašto sunkvežimiai. Gaujų įbauginti gyventojai jau savaitę bijo išeiti iš namų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
AFP/„Scanpix“ nuotr.
AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-01-13 13:29

„Tokį laukinį elgesį iki šiol buvome matę tik Rio de Žaneire. Ir tai – kai rodė reportažus per televiziją. Čia niekada nevyko nieko panašaus“, – sakė Fortalezoje gyvenantis Carlosas Roberio.

Šiame mieste jau savaitę vyksta neramumai – siautėjantys nusikaltėliai padeginėja miesto autobusus, pašto sunkvežimius, žmonių automobilius.

„Įtarėme, kad galime to sulaukti, – prieš kelias dienas jie sudegino vieną mūsų automobilį, o dabar supleškino kooperatyvo autobusiuką ir prekybos kioskus.

Juk tai mūsų nuosavybė, mūsų pajamų šaltinis“, – už galvos susiėmė brazilas.

Searos valdžia sunkiai tvarkosi su prieš savaitę prasiveržusiu smurtu, kuris jau spėjo įgauti teroro formų.

„Molotovo kokteiliai“ ir savadarbės bombos mėtomos į policijos komisariatus, miesto valdžios pastatus ir bankus.

Savaitgalį nusikaltėliai dvylika miestų paliko be mobiliojo ryšio, kai susprogdino perdavimo stotį.

Taip pat buvo susprogdintas vienas tiltas ir viadukas per autostradą.

Tiesiogiai kenčia vietos gyventojai, tačiau taip nusikaltėlių grupuotės bando pasiųsti žinutę naujajam šalies prezidentui J.Bolsonaro.

Trys konkuruojančios narkotikų grupuotės susivienijo, kad surengtų daugiau negu 150 atakų. Taip jie protestuoja prieš naujojo šalies lyderio kovos su nusikalstamumu politiką.

Nutarta pakeisti tvarką Brazilijos kalėjimuose. Dabar tos pačios gaujos nariai kalinami greta, atskiriami nuo konkuruojančių nusikaltėlių gaujų nuteistųjų. Galėdami būti šalia vienas kito nusikaltėliai iš tos pačios gaujos ir toliau planuoja ir vykdo savo veiklą kalėjimuose.

Jau įtariami 20 kalinių, kurie davė tiesioginius nurodymus gaujų nariams pradėti dabar vykstančias atakas gatvėse.

„Tvyro absoliuti sumaištis. O aš jaučiuosi tarytum plūduriuočiau atvirame vandenyne be gelbėjimo plausto“, – skundėsi C.Roberio.

Kol kas mirčių nebuvo. Tačiau Fortaleza tartum įšalo: didelėje dalyje miesto teko sustabdyti visuomeninį transportą, nebevažinėja taksi, jau daug dienų neveikia dauguma parduotuvių, o išsigandę gyventojai vengia išeiti iš namų.

Šiaurės rytų regionuose, ypač Searoje, pastaraisiais metais aktyviai siekė įsitvirtinti nusikalstamos gaujos. Tai strategiškai patogus regionas narkotikų prekybai dėl čia veikiančių uostų.

Fortaleza – lyg strateginis prizas, nes yra arčiausiai Afrikos ir Europos esantis Brazilijos uostas.

„J.Bolsonaro su karine retorika tik dar labiau kursto liepsnas. Atsakydami į smurtą dar didesniu smurtu šalies bėdų neišspręsime“, – teigė Brazilijos viešojo saugumo forumo vadovas Renato Sergio de Lima.

Brazilijos saugumo pajėgos per savo operaciją 2017-aisiais nužudė 5 tūkst. žmonių, vidutiniškai 14 per dieną.

J.Bolsonaro mano, kad iki šiol su nusikaltėliais ir narkotikų gaujomis buvo elgtasi pernelyg švelniai.

Parengta pagal „The Guardian“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.