Buvęs Donaldo Trumpo bendražygis klimpsta vis giliau: gali gauti ilgesnę bausmę

Paulas Manafortas kaltinamas melavimu tyrėjams. Tai buvusiam prezidento Donaldo Trumpo rinkimų kampanijos vadovui gali nulemti ilgesnę kalėjimo bausmę ir papildomus kriminalinius kaltinimus.

P.Manaforto priesaikos sulaužymą prokurorai laiko federaliniu nusižengimu. Jei tyrimo metu tai būtų įrodyta, jam gali grėsti ilgi metai nelaisvės.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
P.Manaforto priesaikos sulaužymą prokurorai laiko federaliniu nusižengimu. Jei tyrimo metu tai būtų įrodyta, jam gali grėsti ilgi metai nelaisvės.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, „The Guardian“, „Lietuvos rytas“

Jan 20, 2019, 12:05 AM

Rugsėjį P.Manafortas sutiko bendradarbiauti su specialiuoju prokuroru Robertu Muelleriu. Pastarasis tiria galimas D.Trumpo rinkimų komandos ir Rusijos sąsajas per 2016-ųjų prezidento rinkimus.

P.Manafortas 2016 metais beveik pusmetį dirbo D.Trumpo rinkimų kampanijos vadovu.

Rugsėjo mėnesį jis sutiko prisipažinti dėl kaltinimų sąmokslu prieš Jungtines Valstijas ir trukdymu vykdyti teisingumą.

Jo kaltės pripažinimas ir jam iškeltos bylos yra susijusios ne su darbu D.Trumpui, bet su lobistine veikla, vykdyta Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus naudai 2005–2014 metais.

Pripažinęs šiuos kaltinimus mainais jis turėjo išvengti antrojo teismo. Jame jis būtų kaltintas pinigų plovimu ir neteisėtu lobizmu.

„Po to, kai pasirašė susitarimą, P.Manafortas įvykdė federalinius nusikaltimus, įvairiais klausimais meluodamas Federaliniam tyrimų biurui ir Specialiojo prokuroro biurui. Tai laikoma susitarimo pažeidimu, – teismui pateiktoje byloje pranešė prokurorai. – Toks pažeidimas atleidžia vyriausybę nuo pagal susitarimą jai tenkančių įsipareigojimų.“

R.Muellerio komanda teigia, jog P.Manafortas melavo dėl daugybės dalykų, o konkretūs bus išvardyti kitame laiške federaliniam teisėjui.

Tačiau buvusio D.Trumpo bendražygio teisininkų komanda su tokiu vyriausybės vertinimu nesutiko.

„P.Manafortas suteikė vyriausybei informacijos stengdamasis vykdyti savo įsipareigojimus bendradarbiauti, – bendroje byloje teigė teisininkai. – Jis mano suteikęs teisingą informaciją ir nesutinka su vyriausybės vertinimu arba su tuo, kad pažeidė susitarimą.“

Drausme teisinėje klampynėje P.Manafortas pasigirti negali.

Vasarą R.Muellerio komanda pranešė, kad jis bando daryti poveikį liudytojams savo baudžiamosiose bylose.

Abi bylos iškeltos dėl P.Manaforto lobistinės veiklos, susijusios su įtakingais Ukrainos politikais. Jis rūpinosi, kad apie dabar jau nuverstą šalies prezidentą V.Janukovyčių svetur būtų skleidžiama teigiama informacija, į JAV portalus keliami jį giriantys ar jam naudingi straipsniai.

2011 metais P.Manafortas palaimino slaptą strategiją, kurios tikslas buvo diskredituoti politikę Juliją Tymošenko užsienyje.

Projekto smegenys buvo buvęs „Wall Street Journal“ ir „Financial Times“ žurnalistas Alanas Friedmanas.

Jis anksčiau apkaltintas tuo, jog slėpė, kad yra apmokamas lobistas.

„A.Friedmanas niekada neišsišokdavo. Be P.Manaforto pagalbos žurnalistas niekada nebūtų gavęs sutarties su V.Janukovyčiaus vyriausybe“, – tvirtino vienas A.Friedmaną pažįstantis šaltinis.

Savo lobistinės veiklos Jungtinėse Valstijose P.Manafortas taip pat nebuvo oficialiai deklaravęs, o tai pažeidžia federalinius įstatymus.

Pripažinęs kaltę dėl sąmokslo prieš JAV O.Manafortas pasižadėjo bendradarbiauti su R.Muelleriu ir jo komisija bet kokiais klausimais, kuriuos prokurorai laiko svarbiais, įskaitant politinę veiklą Ukrainoje ir prezidento D.Trumpo rinkimų kampaniją, nors pastaroji ir nesusijusi su asmeniškai P.Manafortui pateiktais kaltinimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.