Italai nerimsta: prašo sugrąžinti nacių pavogtą meno kūrinį

Dėl tokių dalykų negyja Antrojo pasaulinio karo palikti randai. Taip pareiškė Florencijos Uficių galerijos kuratorius Eike Schmidtas, kuris reikalauja, kad Vokietija grąžintų Italijai nacių pavogtą natiurmortą.

Uficių galerijos kuratorius E.Schmidtas pakabino paveikslo kopiją su užrašais „Pavogtas!“. Jį 1944 metais pagrobė iš šalies besitraukiantys nacių kariai.<br>AP nuotr.
Uficių galerijos kuratorius E.Schmidtas pakabino paveikslo kopiją su užrašais „Pavogtas!“. Jį 1944 metais pagrobė iš šalies besitraukiantys nacių kariai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 20, 2019, 1:59 PM

XVIII a. tapytojo Jano van Huysumo natiurmortas „Vaza su gėlėmis“ nacių buvo pavogtas iš Italijos miesto Florencijos Antrojo pasaulinio karo metais.

Olandų dailininko darbą galerija siekia susigrąžinti ir prašo Vokietijos vyriausybės jai padėti. Žinoma, kad paveikslas kabo vienos vokiečių šeimos namuose.

„Dėl šio reikalo neužgyja Antrojo pasaulinio karo ir nacių teroro paliktos žaizdos, – sakė vokiečių tautybės muziejaus vadovas E.Schmidtas. – Vokietija turi moralinę pareigą grąžinti pavogtus darbus mūsų galerijai.

Tikiuosi, kad tai įvyks kaip įmanoma greičiau ir ant sienų vėl kabos ne tik J.von Huysumo paveikslas, bet ir kiti, kuriuos išplėšė nacių armija.“

Natiurmortas „Vaza su gėlėmis“ Florencijoje pirmą kartą parodytas lankytojams 1824-aisiais.

Jį nusipirko meno kūrinius kolekcionavęs didysis kunigaikštis Leopoldas II.

Iki 1940-ųjų paveikslas kabėjo Pitti rūmuose, netoli Uficių galerijos, o vėliau buvo išvežtas į gretimą kaimą siekiant apsaugoti nuo siautėjančio karo.

Nacių kariai paveikslą pagrobė 1944 metais, kai traukėsi į šalies šiaurę po Romos išlaisvinimo.

Praėjusio amžiaus pabaigoje sužinota, kad dingusį paveikslą turi viena vokiečių šeima.

„Daug kartų į ją kreipėsi Italijos valdžia, bet šeima nereagavo. O jų tarpininkas netgi bandė parduoti paveikslą galerijai, – piktinosi E.Schmidtas. – Juk paveikslas ir taip priklauso Uficių galerijai, kaip mes galime ir vėl jį pirkti?“

Naujus metus italai pradėjo dar griežtesniu reikalavimu sugrąžinti paveikslą. E.Schmidtas socialiniuose tinkluose paskelbė: „Kreipimasis į Vokietiją 2019 metais: norime, kad garsusis J.van Huysomo paveikslas „Vaza su gėlėmis“ būtų grąžintas Uficių galerijai.“

O meno muziejuje sausio 1 dieną buvo pakabinta nespalvota paveikslo kopija su užrašais italų, vokiečių ir anglų kalbomis: „Pavogtas!“

Parengta pagal „The Guardian“ ir AP informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.