Taškento centre aptiko netikėtą senovinį radinį: vertė viršija milijoną eurų

Nacionalinio Uzbekistano universiteto mokslininkai vykdė kasinėjimus vieno seniausių Taškento pastato rūsiuose ir ten aptiko netikėtą radinį. Manoma, kad surastos vertybės ten buvo užmirštos prieš daugiau kaip 100 metų, rašo „kun.uz“.

 Nacionalinio Uzbekistano universiteto mokslininkai vykdė kasinėjimus vieno seniausių Taškento pastato rūsiuose ir ten aptiko netikėtą radinį.<br> Twitter nuotr.
 Nacionalinio Uzbekistano universiteto mokslininkai vykdė kasinėjimus vieno seniausių Taškento pastato rūsiuose ir ten aptiko netikėtą radinį.<br> Twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 20, 2019, 12:49 PM, atnaujinta Jan 20, 2019, 3:55 PM

Radinio vertė viršija milijoną eurų, jis buvo surastas 1870 metais pastatyto namo rūsio patalpose. Įėjimas į patalpą, kurioje buvo lobis, buvo užslėptas po kitais daiktais, tad ilgus metus niekas čia nebuvo net kojos įkėlęs.

Tyrinėdami lobį mokslininkai rado retų meno kūrinių, ikonų, paveikslų, auksinių ir sidabrinių monetų, lėkščių, antikvarinių daiktų ir įvairių įrenginių pagamintų iš brangiųjų metalų.

Dabar visas lobis yra gabenamas į muziejų. Planuojama, kad dalį radinio restauruos Vokietijos ir Lenkijos mokslininkai.

Tarp radinių galima rasti ir XII-XVII amžiaus uzbekų rašytojų knygų. Prie literatūros kūrinių buvo rasta ir daugybė dokumentų iš uzbekų chanato laikų, kurie galėtų papuošti bet kurį pasaulio muziejų.

Namo rūsyje taip pat buvo rastas auksinis mikroskopas, kuris buvo pagamintas Austrijos-Vengrijos imperijoje.

Keli meno kūriniai, kurie buvo aptikti rūsyje buvo laikomi dingusiais nuo 1918 metų.

Dėl didelės istorinės vertės, radinių kolekcija bus saugoma valstybės. Manoma, kad rūsyje šios visos vertybės buvo paslėptos prieš beveik 100 metų, kai šalyje vyko pilietinis karas.

„Šiuo metu dar nėra sudarytas galutinis radinių sąrašas. Pastate dar dirba archeologai“, – kalbėjo mokslininkų grupė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.