Graikijos parlamentas dėl naujojo Makedonijos pavadinimo balsuos ketvirtadienį

Graikijos parlamentas ketvirtadienį balsuos dėl susitarimo su Skopje, pagal kurį Makedonija turėtų būti pervadinta Šiaurės Makedonijos Respublika, pirmadienį pranešė Atėnų naujienų agentūra (ANA).

Makedonijos pavadinimas vis dar kelia prieštaringų vertinimų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Makedonijos pavadinimas vis dar kelia prieštaringų vertinimų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Apžvalgininkai Graikijoje atkreipia dėmesį į faktą, kad pavadinimo keitimui pritarė 659 tūkst. makedonų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Apžvalgininkai Graikijoje atkreipia dėmesį į faktą, kad pavadinimo keitimui pritarė 659 tūkst. makedonų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 21, 2019, 5:29 PM

Graikijos ir Makedonijos susitarimo sutarties projektas bus svarstomas įstatymų leidėjų Atėnuose trečiadienį ir ketvirtadienį, prieš įvykstant balsavimui, sakoma pranešime.

Sekmadienį sostinėje dešimtims tūkstančių žmonių protestuojant prieš susitarimą kaukėtų protestuotojų grupė susirėmė su policija, buvo sužeisti keli žmonės.

Anot vyriausybės, „šiuos incidentus išprovokavo ekstremistai, (partijos) „Auksinė aušra“ nariai, mėginę patekti į parlamentą“.

Sekmadienį areštuoti septyni žmonės buvo apkaltinti. Tarp jų yra du turkai ir vokietė.

Buvo sužeista 17 civilių ir 25 policininkai, pirmadienį paskelbė Sveikatos apsaugos ministerija.

Susitarimui su kaimynine Makedonija dėl jos pavadinimo pakeitimo nepritaria įvairiausios graikų politinės partijos, nuo kraštutinių dešiniųjų „Auksinės aušros“ iki socialistų.

Tačiau susitarimas artimiausiomis dienomis gali būti patvirtintas 300 vietų Graikijos parlamente, kur tam reikės 151 deputato balso.

Premjero Aleksio Tsipro kairioji partija „Syriza“ turi 145 deputatus, be to, pakankamai nepriklausomų parlamentarų pažadėjo savo paramą susitarimui.

Premjero A.Tsipro vyriausybė su Zorano Zajevo vadovaujama vyriausybe susitarimą pasiekė birželį. Makedonijos parlamentas konstitucinei pataisai, keičiančiai šalies pavadinimą, pritarė prieš dešimt dienų. Tačiau kad susitarimas įsigaliotų, jam dar turi pritarti ir Graikijos parlamentas.

Makedonija yra buvusi Jugoslavijos respublika, tačiau daugeliui graikų Makedonijos pavadinimas asocijuojasi su turtingą istoriją turinčia Graikijos šiaurine Makedonijos provincija, išgarsėjusia dėl Aleksandro Makedoniečio užkariavimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.