Balsavimo registravimo pažeidimai Turkijoje bado akis

Turkijos politinės partijos nerimauja dėl galimų pažeidimų per kovą vyksiančius savivaldos rinkimus: rinkėjų sąrašus netikėtai papildė tūkstančiai įtartinų ir sunkiai įsivaizduojamų būsimųjų balsuotojų.

Opozicija kaltina prezidento R.T.Erdogano partiją rinkėjų sąrašų klastojimu.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Opozicija kaltina prezidento R.T.Erdogano partiją rinkėjų sąrašų klastojimu.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 23, 2019, 4:41 PM

Viena iš keistenybių – daugybė pirmą kartą į rinkėjų sąrašus įtrauktų senolių, jau atšventusių 100 metų gimtadienį. Vienas sulaukęs ypač garbingo – 165 metų – amžiaus.

Opozicijos atstovai teigė taip pat aptikę atvejį, kai viename bute neva registruota net 1000 rinkėjų.

Kovo mėnesį rengiami vietos rinkimai prezidento Recepo Tayyipo Erdogano valdančiajai Teisingumo ir plėtros partijai (AKP) gali tapti didžiausiu politiniu iššūkiu per pastaruosius metus.

Pastaraisiais mėnesiais Turkija nesėkmingai kovoja su ekonomikos sąstingiu, o liros vertė yra gerokai mažesnė, negu buvo prieš metus.

Dėl to pasirodė prognozių, kad AKP gali prarasti savo pozicijas kai kuriuose svarbiuose miestuose, įskaitant sostinę Ankarą.

Kad taip nenutiktų, klastojami rinkėjų sąrašai, įspėjo opozicijos partijos.

Respublikonų liaudies partija (CHP) ir prokurdiška Liaudies demokratijos partija (HDP) pranešė, kad daugiausia įtartinų pakeitimų rinkėjų sąrašuose jie aptiko tose vietovėse, kur per praėjusius rinkimus AKP pralaimėjo nedideliu skirtumu.

CHP duomenimis, atsirado daugiau kaip 6000 naujų rinkėjų, vyresnių kaip 100 metų. Negana to, daugelis jų esą vyresni net ir už oficialiai registruotą vyriausią šiuo metu pasaulyje gyvenantį žmogų, kuriam yra 116 metų.

Štai 165 metų amžiaus Ayse’as Ekici, gimęs 1854 metais, t. y. dar Osmanų imperijos laikais, šiemet pirmą kartą įrašytas į rinkėjų sąrašus.

Kiti piliečiai – tik vardus turintys 149 metų Zulfu ir 148 metų Ayse.

Valdančioji AKP partija jai mestus įtarimus neigia, bet CHP narys ir rinkimų stebėtojas Hadimis Yakupoglu neslepia pesimizmo: „Taip blogai dar niekada nebuvo.“ (BBC, „Deutsche Welle“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.