Britų vyriausybė gali atsisakyti parlamentarų atostogų, kad būtų priimti „Brexit“ įstatymai

Jungtinės Karalystės vyriausybei skubant priimti „Brexit“ įstatymus iki šalies išstojimo iš Europos Sąjungos, parlamentarai galbūt ilgiau posėdžiaus, be to, gali būti atšauktos jų vasario atostogos, sekmadienį pranešė Dauningo gatvė.

 Britų vyriausybei skubant priimti „Brexit“ įstatymus iki šalies išstojimo iš Europos Sąjungos, parlamentarai galbūt ilgiau posėdžiaus, be to, gali būti atšauktos jų vasario atostogos, sekmadienį pranešė Dauningo gatvė.<br> PA Wire/Scanpix nuotr.
 Britų vyriausybei skubant priimti „Brexit“ įstatymus iki šalies išstojimo iš Europos Sąjungos, parlamentarai galbūt ilgiau posėdžiaus, be to, gali būti atšauktos jų vasario atostogos, sekmadienį pranešė Dauningo gatvė.<br> PA Wire/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 27, 2019, 1:32 PM, atnaujinta Jan 27, 2019, 1:36 PM

Ministrės pirmininkės Theresos May vyriausybė svarsto, ar liepti Bendruomenių Rūmams posėdžiauti daugiau penktadienių, ko jie paprastai nedaro, ir ar kai kuriomis dienomis pratęsti debatų laiką iki vėlyvo vakaro.

Vyriausybė taip pat svarsto atšaukti savaitės trukmės atostogas vasario mėnesį, sakė Dauningo gatvės atstovė.

Dar yra aštuoni įstatymai, kuriuos vyriausybė nori priimti rengdama teisyną išstojimui iš ES kovo 29 dieną. Šie įstatymai apima prekybos, žuvininkystės ir žemės ūkio, imigracijos, aplinkos ir sveikatos apsaugos sritis. Be to, parlamentarai dar turi susitarti dėl įstatymo projekto „skyrybų“ susitarimui su ES įgyvendinti.

„Liekame įsipareigoję užtikrinti, kad išstojimo dieną, 2019 metų kovo 29-ąją, būtų visi būtini įstatymai, ir svarbu pabrėžti, jog esame tikri, kad įvykdysime šiuos įsipareigojimus, – sakė atstovė. – Žinome, kad grafikas sudėtingas, tad (galvodami) apie atsargumo priemones preliminariai diskutuojame apie posėdžiavimo laiko pratęsimą, bet – tik esant būtinybei.“

Pasak atstovės, parlamentarai turės galimybę diskutuoti ir balsuoti dėl bet kokio sprendimo. Ji pridūrė, kad vyriausybė pripažįsta būtinybę jiems derinti savo įsipareigojimus rinkėjams ir šeimai.

Bendruomenių Rūmų pirmininkė Andrea Leadsom šią savaitę užsiminė, jog „Brexit“ prireikus galėtų būti kelioms savaitėms atidėtas, kad būtų laiko priimti įstatymus.

„Esu absoliučiai įsitikinusi, kad jei mums reikia poros papildomų savaičių,.. tai būtų įmanoma“, – sakė ji BBC televizijos laidai „Newsnight“.

Tačiau ji pridūrė, kad „su gera valia ir ryžtu vis dar galime laiku priimti įstatymus“.

Tuo metu pareigūnai aiškinasi, ar jiems gali prireikti didelių įgaliojimų, įskaitant karo padėties įvedimą, jei po „Brexit“ kiltų neramumai, pranešė laikraštis „The Sunday Times“.

Buvo diskusijų apie pasinaudojimą 2004 metais priimtu nenumatytų atvejų įstatymu, pagal kurį galima skelbti komendanto valandas, drausti keliones ir dislokuoti armiją bet kokiems socialiniams neramumams malšinti, jei Britanija išstotų iš ES be jokios sutarties.

Kita Dauningo gatvės atstovė sakė: „Ministrė pirmininkė yra sakiusi, kad tuo atveju, jei (šalis išstotų) be susitarimo, bus sutrikimų.“

„Tačiau kaip atsakinga vyriausybė imamės atitinkamų žingsnių šiems sutrikimams iki minimumo sumažinti ir šalies pasirengimui užtikrinti“, – pridūrė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.