Indijoje politikas įkalintas už tai, kad feisbuke pasidalino memu su premjero atvaizdu

Indijos politikas, socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbęs šalies premjero Narendros Modi su elgetos dubenėliu atvaizdą, buvo areštuotas, pirmadienį paskelbė policija.

Pasisakymai „Facebook“ ir kituose socialiniuose tinkluose politikams kartais sukelia rimtų problemų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Pasisakymai „Facebook“ ir kituose socialiniuose tinkluose politikams kartais sukelia rimtų problemų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 28, 2019, 2:34 PM

Šį areštą premjero kritikai vadina dar vienu žodžio laisvės varžymo pavyzdžiu. Pernai Indijoje buvo areštuota keliolika asmenų, užsipuolusių hinduistų nacionalistų premjero politiką ar ideologiją.

Tamil Nadu partijos, remiančios vietos tamilus, narys Sathiyarajas Balu buvo areštuotas šeštadienį, dieną prieš N. Modi vizitą šioje pietinėje valstijoje paskelbęs premjero atvaizdą su pridėtu elgetos dubenėliu.

S.Balu apkaltintas ketinimu trikdyti ramybę ir provokuoti piktavališkumą tarp klasių. Oficialų skundą dėl jo įrašo feisbuke pateikė N. Modi partijos „Bharatiya Janata“ (BJP) vietos skyriaus nariai.

„Gavome dėl jo skundą ir ėmėmės veiksmų pagal įstatymą“, – naujienų agentūrai AFP sakė rajono policijos aukšto rango pareigūnas, nenorėjęs skelbti savo pavardės.

S.Balu sulaikytas, kol vyksta policijos tyrimas.

Tuo tarpu Indijos šiaurės rytuose esančioje Manipuro valstijoje kalėjime sėdi televizijos reporteris, esą įrašuose taip pat kritikavęs N. Modi ir valstijos vyriausiąjį ministrą Bireną Singhą.

Kishorechandra Wangkhemas gruodžio mėnesį buvo areštuotas pagal itin griežtą įstatymą, leidžiantį pareigūnams asmenis be teismo laikyti iki vienų metų.

K. Wangkhemas kaltino B.Singhą propaguojant regione dešiniojo sparno hinduistų ideologiją ir pavadino jį N.Modi ir griežtos linijos hinduistų organizacijos „Rashtriya Swayamsevak Sangh“ (RSS) marionete.

Pagrindinės opozicinės Kongreso partijos pareigūnę socialinei žiniasklaidai Divyą Spandaną policija rugsėjo mėnesį apkaltino antivyriausybine veikla už socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtą memą, kuriame prie N.Modi statulos atvaizdo buvo pridėtas užrašas „Vagis“.

Kritikai sako, kad tokie areštai didžiausioje pasaulio demokratijoje kelia nerimą.

„Indijoje vyko nerimą keliantis žodžio laisvės ir kitokių nuomonių varžymas, ar tai būtų šūkiai, prieš valdančius lyderius nukreipti komentarai socialinėje žiniasklaidoje ar vyriausybę kritikuojantys žurnalistai ir aktyvistai“, – naujienų agentūrai AFP sakė organizacijos „Human Rights Watch“ direktorė Pietų Azijai Meenakshi Ganguly.

„Žmonės apkaltinami pagal įvairius įstatymus, įskaitant (straipsnius dėl) antivyriausybinės veiklos ir grėsmės nacionaliniam saugumui“, – sakė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.