Karo žaizdos negyja iki šiol: vokiečių pinigų Maskvai maža

75-ųjų Leningrado blokados metinių proga Rusijos prezidentas gyrė nepalaužiamą miesto žmonių dvasią ir kritikavo nacius. Vokiečiai pažadėjo kompensaciją, tačiau Kremlius kritikuoja šį sprendimą.

Sankt Peterburgo gatvėse riedėjo ir nacius sutriuškinti padėję tankai T-34.<br>„Sipa Press“/„Scanpix“ nuotr.
Sankt Peterburgo gatvėse riedėjo ir nacius sutriuškinti padėję tankai T-34.<br>„Sipa Press“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 29, 2019, 4:30 PM

1941–1944 metais 872 dienas dabartinio Sankt Peterburgo, kuris anksčiau vadinosi Leningradu, gyventojams teko išgyventi miesto apsiaustį.

Nuo bado, ligų ar bombardavimo per šį laikotarpį žuvo per 800 tūkst. žmonių, bet istorikai tvirtina, jog šis skaičius gali būti gerokai didesnis. Žmonės blokados metais per dieną gaudavo tik 125 gramus duonos.

Sekmadienį 75-ųjų metinių iškilmių proga mieste buvo organizuojamas pompastiškas karinis paradas, kurio metu gatvėse riedėjo nacius sutriuškinti padėję tankai T-34.

Atvyko ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Jis apsilankė už miesto esančiame memoriale ir kapinėse padėjo gėlių. 66-erių V.Putinas Leningrade gimė jau po karo, bet jo vyresnis brolis žuvo blokados metu, o motina irgi vos nemirė iš bado.

„Pagal priešo planus Leningradas turėjo išnykti nuo žemės paviršiaus.

Tai yra nusikaltimas prieš žmoniją“, – kalbėjo V.Putinas.

Užglostyti sunkiai gyjančias atminties žaizdas ėmėsi dabartinė Vokietijos valdžia. Sekmadienį buvo paskelbta, kad Rusijos karo veteranams ir Leningrado apsiaustį išgyvenusiems asmenims vokiečiai skirs 12 mln. eurų.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas, susitikęs su savo kolega iš Rusijos Sergejumi Lavrovu, tvirtino, kad tai yra „savanoriškas humanitarinis gestas tebegyvenančioms blokados aukoms“.

Už paaukotus pinigus Sankt Peterburge bus įrengtas nuo blokados nukentėjusiems abiejų šalių piliečiams skirtas centras ir atnaujinta karo veteranų ligoninė.

Tačiau Kremlius tokiam Vokietijos sprendimui negailėjo kritikos ir pareiškė, kad to neužtenka. Maskva nori, kad kompensacijos individualiai būtų išmokėtos maždaug 108 tūkst. blokadą išgyvenusių asmenų ir karo veteranų.

Parengta pagal AFP, „The Local“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.