Lietuva sutiko priimti pabėgėlius iš laivo, kurio 10 dienų neįsileido italai

Italijos premjeras Giuseppe Conte trečiadienį pranešė, kad labdaros organizacijos „Sea Watch“ laive esantiems migrantams pagaliau leista išsilaipinti. Tiesa, Italija jų priims tiktai vieną arba du. Pabėgėlius iš skandalą įplieskusio laivo sutiko įsileisti dar aštuonios valstybės, įskaitant ir Lietuvą.

 Pabėgėliai laive praleido dešimt dienų.<br> AP nuotr.
 Pabėgėliai laive praleido dešimt dienų.<br> AP nuotr.
 Pabėgėliai laive praleido dešimt dienų.<br> AP nuotr.
 Pabėgėliai laive praleido dešimt dienų.<br> AP nuotr.
 Pabėgėliai laive praleido dešimt dienų.<br> AP nuotr.
 Pabėgėliai laive praleido dešimt dienų.<br> AP nuotr.
 Pabėgėliai laive praleido dešimt dienų.<br> AP nuotr.
 Pabėgėliai laive praleido dešimt dienų.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

„Il Giornale“

Jan 30, 2019, 11:41 PM

Valstybės, sutikusios priimti migrantus ir prieglobsčio prašytojus, beveik dviem savaitėms įstrigusius „Sea Watch 3“ laive, yra Prancūzija, Vokietija, Ispanija, Malta, Portugalija, Liuksemburgas, Lietuva ir Rumunija.

Kol kas nėra žinoma, kiek kokia valstybė ketini priimti migrantų. Jų laive iš viso – 47.

„Dėl mūsų politinės valios po dešimties dienų apsireiškė aštuonios šalys, – dėstė Italijos vidaus reikalų ministras Matteo Salvini. – Vos pora migrantų liks Italijoje. Antraip nei tada, kai valdė demokratai. Kol kiti tik kalba ir praneša, mūsų tvirta pozicija lėmė, kad aštuonios šalys prisiims atsakomybę. Misija baigta.“

Užvirė didžiulės aistros

Dėl atvykėlių likimo įsiplieskė ginčas tarp Italijos ultradešiniųjų bei antiimigracinių pažiūrų vidaus reikalų ministro Matteo Salvini ir Vokietijos NVO „Sea Watch“. Penktadienį ši migrantų gelbėjimu užsiimanti organizacija skubiai iškėlė Italijai bylą Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT) dėl Romos atsisakymo įsileisti jos laivą su 47 migrantais.

Tokį drastišką žingsnį „Sea Watch“ žengė dėl Romos radikalaus požiūrio į migrantus daugiausiai iš Užsachario Afrikos šalių, kuriuos „Sea Watch“ laivas išgelbėjo Viduržemio jūroje sausio 19 dieną.

„Sea Watch 3“ plaukioja su Olandijos vėliava ir šiuo metu dėl blogų oro sąlygų yra numetęs inkarą prie Sicilijos krantų. Gelbėtojai aptiko pavojingos kelionės per jūrą išvykusius migrantus ir prieglobsčio prašytojus, įskaitant aštuonis nepilnamečius, prie Libijos krantų.

Strasbūre įsikūręs EŽTT antradienį paragino Italijos vyriausybę „kaip įmanoma greičiau imtis visų būtinų priemonių“, kurios leistų aprūpinti laive „Sea Watch 3“ esančius migrantus vaistais, vandeniu ir maistu.

Viduržemio jūroje išgelbėjami migrantai dažnai atsiduria nežinioje nuo praėjusios vasaros, nes su imigracija kovojanti Italijos vyriausybė atsisako juos įsileisti į savo uostus. Su migrantų problema Europa grumiasi nuo 2015 metų migracijos krizės, kai jos krantus pasiekė daugiau nei 1 mln. atvykėlių, daugiausia bėgusių nuo konfliktų Artimuosiuose Rytuose.

Siūlė ieškoti humaniškų sprendimų

M. Salvini, anksčiau perspėjęs dėl savo planų imtis teisinių veiksmų prieš „Sea Watch“ įgulos narius, antradienį pareiškė, jog leis 47 migrantams išsilaipinti Italijoje, jeigu jie sutiks išvykti į Vokietiją arba Nyderlandus.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas antradienį paragino Europą ieškoti „humaniškų sprendinių“ migrantų gelbėjimo operacijoms ir leisti migrantams išsilaipinti artimiausiuose uostuose, šiuo atveju Italijoje.

Jis pridūrė, jog migrantų perskirstymas yra antraeilis klausimas, bet patikino, kad Prancūzija įsipareigojusi laikytis dalinimosi šia našta principo. Anksčiau šį mėnesį Europos Sąjunga pasiekė, kad aštuonios Bendrijos valstybės pasidalintų beveik 50 migrantų, įstrigusių dviejuose gelbėjimo laivuose; vienas iš jų buvo „Sea Watch 3“.

Nyderlandai pirmadienį atmetė Italijos raginimą priimti 47 migrantus pareiškę, jog su karalystės vėliava plaukiojantis laivas „veikė savo iniciatyva“.

Pernai Viduržemio jūrą kirto maždaug 113 482 į Europą patekti norėję migrantai, nurodo Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūra. Jos duomenimis, 2 262 žmonės per tokias pavojingas operacijas žuvo arba dingo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.