Čekija saugumo sumetimais pašalino „Huawei“ iš viešųjų pirkimų konkurso

Čekijos mokesčių inspekcija pašalino Kinijos telekomunikacijų milžinę „Huawei“ iš maždaug 20 mln. eurų vertės viešųjų pirkimų konkurso, trečiadienį pranešė čekų žiniasklaida.

Čekija saugumo sumetimais pašalino „Huawei“ iš viešųjų pirkimų konkurso.<br>Reuters / Scanpix nuotr.
Čekija saugumo sumetimais pašalino „Huawei“ iš viešųjų pirkimų konkurso.<br>Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 31, 2019, 12:23 AM

Pasak dienraščio DNES, kitos valstybinės institucijos imasi tokių pačių veiksmų, šalies kibernetinio saugumo agentūrai perspėjus, kad „Huawei“ programinė ir techninė įranga kelia grėsmę nacionaliniam saugumui.

„Huawei“ pastaruoju metu susiduria su problemomis visame pasaulyje: vėliausią smūgį bendrovei sudavė JAV Teisingumo departamentas, iškėlęs jai kaltinimus dėl prekybos paslapčių vagystės, sukčiavimo ir trukdymo vykdyti teisingumą. Amerikiečių prokurorai taip pat kaltina „Huawei“ finansų direktorę JAV paskelbtų sankcijų Iranui pažeidimais.

Bėdų kompanija turi ir Australijoje, Didžiojoje Britanijoje, Lenkijoje bei kitose šalyse. Tuo metu Vokietija ragina elgtis atsargiai, kadangi kol kas esą nėra įtikimų bendrovės piktnaudžiavimo įrodymų.

„Huawei“ buvo laikoma favorite Čekijos paskelbtame konkurse dėl elektroninės mokesčių sistemos, kurioje bus saugojami svarbūs asmeniniai duomenys, kūrimo.

Mokesčių inspekcija sugriežtino viešojo pirkimo konkurso sąlygas, apie potencialų pavojų perspėjus čekų Nacionalinei kibernetinio ir informacinio saugumo agentūrai, kuri taip pat įžvelgia grėsmę kinų korporacijos ZTE veikloje.

„Pagal Kinijos įstatymus, šalies privačios įmonės, be kita ko, turi bendradarbiauti su žvalgybos tarnybomis – taigi, įsileidus jas į svarbias valstybines sistemas gali iškilti grėsmė“, – gruodį paskelbė agentūra.

Toks perspėjimas nuskambėjo Čekijos žvalgybininkams paviešinus atskaitą, kurioje perspėjo, jog kinų diplomatai užsiima šnipinėjimu šioje 10,6 mln. gyventojų turinčioje Europos Sąjungos ir NATO valstybėje.

Kaip dienraščiui DNES pareiškė mokesčių inspekcijos atstovas Petras Habanas, jo institucija teisiškai įpareigota atsižvelgti į tokius perspėjimus, tad „turime imtis atitinkamų veiksmų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.