JAV atsileido: panaikino rusų milžinės sankcijų naštą

JAV Iždo departamentas panaikino sankcijas Rusijos aliuminio milžinei „Rusal“ ir dviem su ja susijusioms kompanijoms. Taip nuspręsta, kai didžiosios dalies akcijų jose atsisakė oligarchas iš juodojo sąrašo.

O.Deripaska įtariamas kišimusi į JAV rinkimų procesą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
O.Deripaska įtariamas kišimusi į JAV rinkimų procesą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 1, 2019, 1:32 PM

Panaikinti sankcijas JAV nutarė po to, kai juodajame sąraše esantis milijardierius Olegas Deripaska ėmėsi veiksmų, kad gerokai sumažintų savo akcijų paketą šiose įmonėse.

Be to, respublikonai ir prezidento Donaldo Trumpo administracija tikino, kad „Rusal“ nustekenimas gali turėti didelės įtakos viso pasaulio aliuminio pramonei.

Pernai balandžio mėnesį įsigaliojusios sankcijos uždraudė amerikiečiams ir organizacijoms su JAV padaliniais, pavyzdžiui, daugeliui pasaulio bankų, plėtoti verslą su minėtomis bendrovėmis.

D.Trumpo administraciją nuo pernai pradėjo spausti verslo grupių lobistai, mat vienai didžiausių pasaulyje aliuminio tiekėjų „Rusal“ pritaikius sankcijas smarkiai išaugo šios medžiagos kainos. Dėl sankcijų buvo taip pat įšaldytas 51 metų O.Deripaskos asmeninis turtas JAV jurisdikcijose.

Ryšys su abiem pusėmis

Magnatas O.Deripaska pateko į juodąjį sąrašą, nes palaiko draugiškus santykius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

O.Deripaska taip pat plėtojo verslo ryšius su Jungtinių Valstijų prezidento D.Trumpo buvusiu rinkimų kampanijos vadovu Paulu Manafortu.

Dėl to jis yra įtariamas kišimusi į JAV politinius procesus.

P.Manafortas yra įsipainiojęs į skandalą dėl Rusijos kišimosi į JAV prezidento rinkimus ir yra pripažintas kaltu dėl to, kad trukdė vykdyti teisingumą ir plovė pinigus, kai užsiėmė lobistine veikla padėdamas Ukrainos nuverstajam prezidentui Viktorui Janukovyčiui.

Piktybinės veiklos modelis

O.Deripaska yra vienas iš keleto oligarchų, kuriems pernai pritaikytos sankcijos dėl to, ką Amerika pavadino „visame pasaulyje besiplėtojančiu Rusijos vyriausybės piktybinės veiklos modeliu“, turėdama omenyje įsiveržimą į Siriją ir Krymo aneksiją.

Nors sankcijos „Rusal“ panaikintos, oligarchui O.Deripaskai jos tebegalios. Oligarcho turtas gerokai sumenko, palyginti su skaičiais prieš dešimtmetį, o dabar jam gresia dar didesni praradimai.

2018 metų gruodžio 3 dieną O.Deripaskos turtas įvertintas 3,2 mlrd. dolerių (2,794 mlrd. eurų), jis „Forbes“ turtingiausių planetos žmonių reitinge užėmė 689-ą vietą.

Galima palyginti: 2008 metais, turėdamas 28 milijardus dolerių, O.Deripaska buvo turtingiausias Rusijos žmogus ir devintas pasaulio milijardierių reitinge pagal „Forbes“ versiją.

Privertė politikus diskutuoti

JAV Iždo departamentas tikina, kad O.Deripaska gerokai sumažino savo akcijų paketą.

Tai rodo, kad sankcijos suveikė, tačiau demokratų stovyklai tokie argumentai neatrodė labai įtikinami.

Sankcijų panaikinimas Rusijos milžinei praėjus mažiau negu metams nuo tada, kai jos buvo įvestos, privertė politikus diskutuoti, ar D.Trumpo administracija tikrai pasiryžusi nubausti Maskvą dėl jos veiksmų.

Net ir respublikonų stovykloje pasigirdo svarstymų, kad nevertėjo atšaukti sankcijų, kol nesibaigė specialiojo prokuroro Roberto Muellerio tyrimas dėl Rusijos kišimosi į JAV prezidento rinkimus 2016 metais.

Parengta pagal BBC ir ELTA informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.