Naują gyvenimą šaliai žadanti J. Tymošenko pasinaudojo kariais, bet liko nesuprasta

Likus dviem mėnesiams iki Ukrainos prezidento rinkimų kandidatai, siekiantys užimti postą, neriasi iš kailio. Šiuo metu lyderio pozicijas apklausose užima Julija Tymošenko, nevengianti žarstyti rinkėjams pažadų.

„Batkivščina“ lyderė J.Tymošenko šiuo metu pirmauja kandidatų apklausose.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
„Batkivščina“ lyderė J.Tymošenko šiuo metu pirmauja kandidatų apklausose.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
P.Porošenka sieks dar vienos prezidento kadencijos.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
P.Porošenka sieks dar vienos prezidento kadencijos.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-02-02 15:47

Tarp kandidatų į Ukrainos prezidento postą galima rasti ne tik patyrusių politikų, tokių kaip J.Tymošenko, dabartinis šalies lyderis Petro Porošenka, bet ir oligarchų ar komikų.

Tačiau apklausos rodo, kad stipriausias pozicijas šiuo metu turi partijos „Batkivščina“ („Tėvynė“) lyderė J.Tymošenko.

Praeityje du kartus stojusi į kovą dėl šalies lyderio posto 58-erių J.Tymošenko tikisi, kad šįkart jai pavyks pasiekti savo tikslą. Juolab kad prognozės kol kas geros.

Daugiau nei du dešimtmečius politikoje vienaip ar kitaip dalyvaujanti J.Tymošenko negaili kritikos dabartiniam prezidentui P.Porošenkai ir žada, kad jos pergalė Ukrainai reikš „naują ekonomikos kursą, naują gyvenimą ir naują raidos lygį“.

Kritiką P.Porošenkai galima laikyti itin apgalvota J.Tymošenko strategija. Juk dabartinio prezidento reitingai nuo 2014 m., kai jis užėmė šį postą, gerokai krito. Žmonės nepatenkinti vis dar išsikerojusia korupcija šalyje, augančiomis kainomis.

J.Tymošenko taip pat dar praėjusių metų spalio mėnesį priekaištavo P.Porošenkai, esą jis padidino dujų kainas vartotojams dėl šalies įsipareigojimų Tarptautiniam valiutos fondui.

Politikė pažadėjo, kad, jai tapus prezidente, dujų kainos vartotojams sumažės net dukart.

Tiesa, čia pat ji sulaukė atsako – Socialdemokratų partijos kandidatas Sergijus Kaplinas pasiūlė daugiau: sumažinti dujų kainą vartotojams keturis kartus.

Akivaizdu, kad tokie siūlymai panašesni į populizmą nei į realias užduotis, kurias imsis įgyvendinti politikai.

Tačiau Ukrainoje populizmas išlieka gajus, tikino karo veteranas, Dniepro vidaus reikalų universiteto docentas Kirilas Nedria.

„Žmonės tiki. Kodėl? Štai, pavyzdžiui, pensininkai – visuomenės dalis, kuri turėtų būti visiškai socialiai apsaugota, nes patys jau dirbti negali. Tačiau realybėje taip yra ne visada. Jie nori pažadų ir tiki jais. Tokie žmonės tikisi, kad dujų kaina iš tiesų bus sumažinta dukart. Esame suaugę žmonės ir tarsi jau turėtume suprasti, kad tai tik pažadai. Vis dėlto tai suvokia ne visi“, – teigė K.Nedria.

Vienas ryškiausių pastarojo meto J.Tymošenko žingsnių – paskelbti, kad būtent ją palaiko karo Rytų Ukrainoje veteranai. Ji kone ryškiausiai panaudojo karo kortą siekdama įgyti didesnį rinkėjų palankumą.

Negana to, per partijos suvažiavimą politikė buvo pavadinta „vienintele politike kiborge“, pavartojant Donecko oro uosto gynėjams skirtą epitetą.

K.Nedria, pats gynęs Donecko oro uostą ir gavęs kiborgo pravardę, į šias kalbas žiūri su šypsena, bet pripažįsta, kad tokios retorikos naudojimas per rinkimų kampaniją gali įžeisti ne vieną tiek kariavusį, tiek jo artimąjį.

„Mūsų kariuomenė iš esmės yra atskirta nuo politikos, tačiau tuo pat metu žmonės, vilkintys karinę uniformą, lipa į sceną ir sako, kad „kiborgai palaiko J.Tymošenko“. Nors mes, Donecko oro uosto gynėjai, patys savęs taip net nevadiname, yra žmonių, ant kurių antkapių netgi parašyta „kiborgas“.

Dabar vartoti šį žodį per rinkimų kampaniją, manau, yra amoralu“, – teigė K.Nedria.

Jis neabejoja, kad politikai, siekiantys pritraukti į savo rinkimų kampaniją karo veteranus, jiems ką nors pažadėjo – postus ar karjeros perspektyvas. Esą galima kaltinti ir tai, kad šalyje karo veteranai sulaukia nepakankamai socialinės paramos, todėl įsivelia į tokius žaidimus.

Pasak jo, karo ir galimos taikos Rytų Ukrainoje klausimas bus ne paskutinėje vietoje sprendžiant kandidatų į prezidentus likimą.

Šiuo metu garsiausiai apie būtinybę sėsti prie derybų stalo kalba kandidatas į prezidentus komikas Vladimiras Zelenskis. Tačiau netyli ir J.Tymošenko.

„Šis klausimas bus svarbus, nes nemažai žmonių mūsų šalyje morališkai pavargo nuo karo.

Todėl kandidato noras sustabdyti, nutraukti karą turės tam tikrą reikšmę, kai žmonės eis prie balsadėžių“, – tikino Dniepro vidaus reikalų universiteto docentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.