Rusijos modernizuos taktinių raketų kompleksus „Iskander“

Rusija planuoja modernizuoti mažo nuotolio raketų kompleksus „Iskander M“ ir apginkluoti juos naujo tipo raketomis, pranešė šią ginkluotės sritį kuruojantis kariškis.

Rusijos modernizuos taktinių raketų kompleksus „Iskander“.
Rusijos modernizuos taktinių raketų kompleksus „Iskander“.
Rusijos modernizuos taktinių raketų kompleksus „Iskander“.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Rusijos modernizuos taktinių raketų kompleksus „Iskander“.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Rusijos modernizuos taktinių raketų kompleksus „Iskander“.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Rusijos modernizuos taktinių raketų kompleksus „Iskander“.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 4, 2019, 11:02 PM

„Sausumos pajėgų raketinių kompleksų vystymas nukreiptas į operatyvinio taktinio komplekso „Iskander M“ kovinių pajėgumų tolesnį didinimą. Numatoma reikšmingai pagerinti jo taktines ir technines charakteristikas, užtikrinti veikimą esant bet kokioms orų sąlygoms ir galimybę užtikrintai išvengti perspektyvių priešo priešraketinės gynybos sistemų“, – sakoma Gynybos ministerijos Vyriausiosios raketų ir artilerijos valdybos (GRAU) mokslinio-techninio komiteto pirmininko pulkininko Romano Spirino pranešime.

Šis pranešimas buvo paskelbtas straipsnių rinkinyje „Rusijos ginkluotųjų pajėgų raketų ir artilerijos techninis aprūpinimas 2018“, prieinamame GRAU tinklalapyje.

„Vykdomi ir planuojami moksliniai ir techniniai tyrimai bei bandomieji ir konstravimo darbai nukreipti į tiek į bendrą komplekso modernizaciją, tiek į jam skirtų naujo tipo raketų kūrimą“, – rašo R. Spirinas.

Šis pranešimas buvo paskelbtas padidėjus įtampai tarp Rusijos ir JAV dėl Vašingtono sprendimo trauktis iš Šaltojo karo laikų Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutarties. JAV kaltina Rusiją jau daug metų pažeidžiant šį susitarimą ir turint jo draudžiamo tipo raketų, nors Maskva šiuos kaltinimus neigia.

Rusijos valstybinės gynybos technologijų grupės „Rostech“ vadovas Sergejus Čemezovas 2017 metų balandį sakė, kad „Iskander M“ modernizuota versija bus pademonstruota po 2020 metų.

Kaip rodo oficialūs duomenys, „Iskander M“ raketų, galinčių nešti branduolinius užtaisus, veikimo nuotolis yra iki 500 kilometrų. Šie kompleksai gali būti apginkluoti tiek balistinėmis, tiek sparnuotosiomis raketomis.

2017 metais gynybos sektoriaus įmonės KBM vyriausiasis konstruktorius Valerijus Kašinas nurodė, kad kompleksui „Iskander M“ yra sukurta septynių tipų raketų.

JAV penktadienį informavo, kad stabdo dalyvavimą INF sutartyje, draudžiančioje Vašingtonui ir Maskvai turėti nuo žemės paleidžiamų raketų, kurių veikimo nuotolis – nuo 500 iki 1,5 tūkst. kilometrų. Vašingtono teigimu, šį susitarimą pažeidžia Rusijos turimos sparnuotosios raketos 9?729, skirtos kompleksui „Iskander M“, tačiau Maskva teigia, kad šios raketos veikimo nuotolis mažesnis kaip 500 km, todėl ji sutarties nepažeidžia.

Rusija savo ruožtu taip pat paskelbė stabdanti dalyvavimą INF sutartyje ir pradedanti kurti naujų tipų raketas.

Be kita ko, nuo praeitų „Iskander M“ kompleksų buvo dislokuota Kaliningrado srityje. Iš ten jų raketos potencialiai galėtų smogti taikiniams kaimyninėse valstybėse, NATO narėse – Baltijos šalyse ir Lenkijoje, taip pat pietų Švedijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.