Theresa May ketvirtadienį susitiks su Europos Komisijos vadovu

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris ketvirtadienį susitiks su Didžiosios Britanijos premjere Theresa May, antradienį pranešė EK atstovas, Briuseliui su Londonu nesutariant, kaip išsaugoti „Brexit“ skyrybų sutartį.

Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May ir europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris.<br> SIPA/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May ir europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris.<br> SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-02-05 14:38, atnaujinta 2019-02-05 18:26

Planais, kad Britanija kovo 29 dieną iš bloko išstos pagal pernai pasirašytą susitarimą, buvo suabejota britų parlamentui jį atmetus.

Dabar Briuselis laukia, kol Th.May oficialiai paprašys atnaujinti derybas, bet perspėja, kad šiuo metu dėl paties susitarimo naujų diskusijų nebegali būti.

„Mūsų pozicija lieka aiški ir buvo pareikšta kelis kartus“, – antradienį per eilinę trumpą spaudos konferenciją sakė J.-C.Junckerio atstovas Margaritis Schinas.

„Britų parlamente įvyko virtinė balsavimų, kuriais remdamasi ministrė pirmininkė atvyks paaiškinti, kas bus toliau“, – sakė jis.

„Su malonumu ją priimsime. Nors komisijos pozicija yra aiški, mes norime išgirsti, ką pasakys ministrė pirmininkė“, – žurnalistams sakė M.Schinas.

Pasak jo, Th.May atvyks į Europos Komisijos pastatą „Berlaymont“ kitą dieną po Airijos ministro pirmininko Leo Varadkaro derybų su Europos Sąjungos lyderiais.

Europos Vadovų Tarybos pirmininko Donaldo Tusko biuras kol kas nepatvirtino, kad Th.May susitiks ir su juo.

Tuo metu britų ministrės pirmininkės atstovas, patvirtindamas ketvirtadienio derybas, sakė: „Galite tikėtis, kad ji informuos Europos Komisijos pirmininką apie diskusijas, kurios vyko namuose, ir apie kelią į priekį.“

Th.May antradienį ir trečiadienį Šiaurės Airijoje aptarinės šį klausimą su vietos kompanijomis, bendruomenių organizacijomis ir politikais.

Aklavietė pakurstė nuogąstavimus, kad Britanija jau po kelių savaičių gali be sutarties „iškristi“ iš ES, kuri yra artimiausia jos prekybinė partnerė.

Tokijuje viešinti Vokietijos kanclerė Angela Merkel antradienį sakė: „Du mėnesiai nėra daug, bet laiko dar yra, ir tuo visos šalys turėtų pasinaudoti.“

Teisinės garantijos?

ES ne kartą sakė, kad nekeis „apsidraudžiamosios priemonės“ dėl Airijos sienos, bet Lenkijos užsienio reikalų ministras Jacekas Czaputowiczius užsiminė, kad blokas galėtų sutikti su tam tikros formos teisinėmis garantijomis dėl to, kaip ji galėtų būti naudojama.

„Blogiausias scenarijus yra „Brexit“ be sutarties, ir, mūsų nuomone, turėtume daryti viską, kad to išvengtume, ieškoti tam tikrų sprendimų, būti kūrybingi“, – pirmadienį Briuselyje žurnalistams sakė jis.

Jis atsisakė pakartoti ankstesnį savo pasiūlymą numatyti penkerių metų limitą „apsidraudžiamajai priemonei“. Briuselis ir Dublinas tokį pasiūlymą atmetė.

Tačiau J.Czaputowiczius sakė: „Galbūt galite numatyti kitas teisines garantijas be derybų atnaujinimo? Mano nuomone, tai įmanoma.“

Britų parlamentarai, kurie pirmadienį Briuselyje susitiko su J.-C.Junckerio dešiniąja ranka Martinu Selmayru, sakė, kad jis neatmetė galimybės įtraukti į išstojimo sutartį tam tikrą teisinę garantiją dėl „apsidraudžiamosios priemonės“.

Tačiau pats M.Selmayras tai atmetė ir socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „ES stovykloje niekas to nesvarsto.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.