Kazachstane išteisinta dėl politinio turinio žinučių teista moteris

Kazachstane viena moteris, stojusi prieš teismą dėl politinio turinio žinučių, kurias ji skelbė susirašinėjimo programėlėje „Telegram“, trečiadienį buvo pripažinta nekalta, pranešė jos advokatė.

 Kazachstane viena moteris, stojusi prieš teismą dėl politinio turinio žinučių, kurias ji skelbė susirašinėjimo programėlėje „Telegram“, trečiadienį buvo pripažinta nekalta, pranešė jos advokatė.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Kazachstane viena moteris, stojusi prieš teismą dėl politinio turinio žinučių, kurias ji skelbė susirašinėjimo programėlėje „Telegram“, trečiadienį buvo pripažinta nekalta, pranešė jos advokatė.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 6, 2019, 12:55 PM, atnaujinta Feb 6, 2019, 12:56 PM

Keliais mėnesiais anksčiau tos moters sutuoktiniui buvo skirta laisvės atėmimo bausmė panašioje byloje.

Vakarinio Aktau miesto teismas išteisino Aigul Akberdi, kuri buvo kaltinama raginimais „jėga suardyti konstitucinę tvarką“ savo žinutėse „Telegram“ platformoje, naujienų agentūrą AFP informavo advokatė Žanara Sundetkalijeva.

Kaip sakė teisininkė, teisėjas nustatė, kad „nėra įrodymų“ už tai nuteisti keturių vaikų motiną. Be to, tyrime buvo aptikta pažeidimų.

Teismo sprendimą sveikino stebėtojai, kurie sakė, kad tai yra reta pilietinės visuomenės pergalė šioje autoritariškoje Vidurio Azijos valstybėje.

Socialinio tinklo „Facebook“ tiesioginėje transliacijoje A. Akberdi buvo matoma verkianti iš džiaugsmo. „Pirmyn, Kazachstane!“ – sakė moteris.

Savo žinutėje „Telegrame“ A. Akberdi ragino kazachus „sukilti“ prieš seniai šalį valdančio Nursultano Nazarbajevo režimą, bet vėliau ji patikino, kad kalbėjo apie taikius protestus.

A. Akberdi sutuoktiniui Ablovasui Džiumajevui rugsėjį buvo skirta trejų metų įkalinimo bausmė. Jį teismas pripažino kaltu dėl socialinės neapykantos kurstymo „Telegrame“ ir raginimų nuversti vyriausybę savo platintose skrajutėse.

Vyras savo kaltės nepripažino. Sutuoktinių pora priklausė vienam opoziciniam „Telegramo“ kanalui.

Naftos turtingas Kazachstano vakarinis regionas kelia nerimą 78 metų N. Nazarbajevui nuo pat 2011 metų, kai per susirėmimus tarp streikuojančių naftininkų ir vyriausybės pajėgų karių žuvo mažiausiai 14 žmonių ir dar kelios dešimtys buvo sužeisti.

Teisių grupės kritikuoja jau tris dešimtmečius Kazachstanui vadovaujantį N. Nazarbajevą už tai, kad šalyje neleidžiama pasireikšti politinei opozicijai ir nepriklausomai žiniasklaidai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.