Bausmė už aktyvizmą Rusijoje: neleido aplankyti net mirštančios dukters

„Nepageidaujamų organizacijų“ įstatymas skaudžiai smogė aktyvistei Anastasijai Ševčenko. Namų arešto sąlygomis laikomai moteriai leista pamatyti ligoninėje atsidūrusią neįgalią dukterį tik prieš pat jos mirtį.

A.Ševčenko savo dukterį pamatė likus vos kelioms valandoms iki jos mirties.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
A.Ševčenko savo dukterį pamatė likus vos kelioms valandoms iki jos mirties.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 7, 2019, 8:05 PM

Maskvos valdžia uždraudė Motinų pykčio eitynes, kurias aktyvistai planavo surengt vasario 10 dieną siekdami išreikšti palaikymą 38-erių A.Ševčenko.

Protestuotojai sostinėje neketina pasiduoti, o prie jų prisidės tūkstančiai aktyvistų dar keturiuose miestuose.

„Mūsų pykčiui nereikalingas leidimas. Užteks būti išsigandusiems, jie minta mūsų baime“, – teigė protestų organizatorė Varvara Griaznova.

Ji siekia atkreipti dėmesį į tai, kad Kremliui nepalankiose organizacijose suimamos motinos siekiant atbaidyti kitas nuo dalyvavimo opozicinėje ar bet kokioje kitoje valdžiai nepatinkančioje veikloje.

Eitynes ir mitingus rengti nutarta, kai paaiškėjo, kad paskutinę sausio dieną A.Ševčenko nebuvo leista aplankyti dukters ligoninėje. Motina buvo įleista tik tada, kai dukters būklė tapo kritinė.

Metų pradžioje žmogaus teisių organizacijos „Atviroji Rusija“ valdybos narei A.Ševčenko buvo pritaikytas namų areštas pagal šalies įstatymą „dėl dalyvavimo nepageidaujamų organizacijų veikloje“.

Ji tapo pirmąja nevyriausybinės organizacijos nare, kuriai pritaikytas šis įstatymas, į kurio rengimą didelį indėlį įdėjo prezidentas Vladimiras Putinas – jis pats sudarė sąrašus organizacijų, kurios laikomos „nepalankiomis“.

A.Ševčenko taip pat yra buvusi kandidatės į prezidentus Ksenijos Sobčiak rinkimų štabo vadovė.

Areštas A.Ševčenko turėjo galioti iki kovo 20-osios ir buvo pritaikytas neatsižvelgiant į tai, jog moteris turi tris nepilnamečius vaikus, įskaitant septyniolikametę dukterį, turinčią pirmos grupės neįgalumą.

Pastaroji sausio pabaigoje iš specialiosios internatinės mokyklos buvo skubiai išvežta į ligoninę, kai sutriko jos širdies veikla.

A.Ševčenko kreipėsi į pareigūnus prašydama, kad jai leistų pamatyti dukterį ligoninėje, bet niekas jai nedavė leidimo iki pat vakaro. Pareigūnai tikino, esą ligoninė ilgai nepatvirtino, kad medikų rankose atsidūrė būtent A.Ševčenko duktė.

Motina dukterį pamatė likus vos porai valandų iki jos mirties.

Pagal 2015 metais priimtą įstatymą prokurorai gali apriboti arba sustabdyti veiklą organizacijų, kurios laikomos „nepageidaujamomis“.

Taip pat gali nubausti ar iki šešerių metų įkalinti jose dalyvaujančius narius.

Organizacija „Atviroji Rusija“ buvo įkurta buvusio oligarcho, opozicionieriaus Michailo Chodorkovskio. Šios organizacijos biuruose pareigūnai nekart buvo atlikę kratas, o 2017 m. pabaigoje užblokavo prieigą prie jos interneto svetainės ir įtraukė ją į juodąjį sąrašą.

Parengta pagal „Radio Free Europe“ ir „Moscow Times“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.