Ugandoje uždarytas pagrindinis nepriklausomas naujienų portalas

Ugandos ryšių reguliavimo institucija trečiadienį nurodė šalies pagrindiniam nepriklausomam laikraščiui „Daily Monitor“ uždaryti savo interneto portalą.

 Ugandos ryšių reguliavimo institucija trečiadienį nurodė šalies pagrindiniam nepriklausomam laikraščiui „Daily Monitor“ uždaryti savo interneto portalą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Ugandos ryšių reguliavimo institucija trečiadienį nurodė šalies pagrindiniam nepriklausomam laikraščiui „Daily Monitor“ uždaryti savo interneto portalą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 7, 2019, 12:54 PM, atnaujinta Feb 7, 2019, 12:55 PM

Savo laiške laikraščio vadovui Ugandos ryšių reguliavimo komisijos (UCC) pirmininkas Godfrey Mutabazi pareiškė, kad „Daily Monitor“ neužsiregistravo pagal informacijos perdavimo taisykles, priimtas 2018 metais.

UCC kaltina leidinį valdančią kompaniją „Monitor Publications Limited“ neteisėtai skelbiant internete naujienas.

Komisijos atstovas Ibrahimas Bbossa naujienų agentūrai AFP sakė, kad ši problema paaiškėjo per tyrimą dėl vieno straipsnio, dėl kurio pasiskundė parlamento pirmininkė Rebecca Kadaga.

Pirmadienį „Daily Monitor“ savo portale pranešė, jog vienas „žiniuonis“ į teismą padavė R. Kadagą, esą beveik prieš 30 metų pasinaudojusią jo paslaugomis, kad pagerintų savo politinę karjerą, tačiau taip ir nesumokėjusią sutarto mokesčio.

I. Bbossos teigimu, R. Kadagos biuras pasiskundė dėl „Daily Monitor“ paskelbtų „išgalvotų naujienų“ apie ją. Šis tyrimas vykdomas pagal kolonijinių laikų šmeižto įstatymą.

Savo laiške leidinio vadovui G. Mutabazi sakė, kad preliminarus tyrimas parodė, jog „Monitor Publications Limited“ aktyviai vysto internetinio laikraščio platformą, traktuojamą kaip informacijos perdavimo paslaugą, kurios teikimui reikalingas leidimas,.. bet „Monitor Publications Limited“ dėl jo niekada nesikreipė“.

Dėl to leidiniui liepta „nedelsiant sustabdyti tolesnį duomenų perdavimo internetu paslaugų teikimą“ kol bus gautas atitinkamas leidimas.

I. Bbosa sakė, kad žiniasklaidos registracijos taisyklės reikalingos, nes vyriausybei reikia žinoti, „kas ir kur veikia, jei dėl jų (veiklos) būtų gautas skundas“.

Vis dėlto UCC atstovas paneigė, kad bandoma nutildyti „Daily Monitor“, paskelbusį nepageidaujamos informacijos apie parlamento pirmininkę, ilgamečio prezidento Yoweri Museveni partijos įtakingą narę.

Ugandos vyriausybė jau anksčiau yra nusitaikiusi į „Daily Monitor“ už tai, kad leidinys skelbė valdžią kritikuojančius straipsnius.

2013 metais laikraštis buvo uždarytas 11 dienų, kai paskelbė tariamo plano, kad Y. Museveni sūnus turi paveldėti prezidento postą, detales.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.