Irane mirtininkui nusitaikius į Revoliucijos gvardijos autobusą žuvo mažiausiai 41 žmogus

Irano pietryčiuose trečiadienį per mirtininko ataką, kurios taikiniu tapo Islamo revoliucijos gvardijos pajėgų autobusas, žuvo mažiausiai 41 žmogus, pranešė žiniasklaida.

 AFP/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 13, 2019, 7:12 PM, atnaujinta Feb 13, 2019, 9:27 PM

„Mirtininko išpuolis prieš Islamo revoliucijos gvardijos pajėgas buvo įvykdytas iš Chašo į Zahedaną vedančiame kelyje“, – pranešė naujienų agentūra IRNA.

Šis kelias yra neramumų krečiamoje pietrytinėje Sistano ir Beludžistano provincijoje.

„Žuvusiųjų skaičius pasiekė 41; tarp jų yra Irano revoliucijos sargų narių ir civilių“, – socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė naujienų agentūra FARS.

Kaip informavo FARS, atsakomybę už ataką prisiėmė sunitų džihadistų grupuotė „Jaish al Adl“ (Teisingumo armija).

Ši organizacija, kurią Teheranas laiko teroristine, buvo įsteigta 2012 metais kaip sunitų ekstremistų grupuotės „Jundallah“, ankstesnį dešimtmetį vykdžiusios šalyje pražūtingą sukilimo kampaniją, įpėdinė.

„Fars“ paskelbtoje nuotraukoje matyti incidento vietoje gulinti sulamdyto metalo krūva.

Tuo metu gvardiečių atstovai išplatino pareiškimą, kuriuo patvirtino išpuolio faktą ir informavo, kad kariai keliavo iš pasienio.

„Per šią mirtininko ataką sprogmenų prikrautas automobilis buvo detonuotas šalia autobuso, vežusio Gvardijos sausumos pajėgų dalinį: kankiniais tapo ar buvo sužeisti keli mūsų islamiškos tėvynės sienos gynėjai“, – sakoma pareiškime.

Su Pakistanu besiribojančioje Sistano ir Beludžistano provincijoje gyvena didelė beludžių bendruomenė, kuri daugiausiai išpažįsta sunizmą.

Sausio 29 dieną trys iraniečių išminuotojai, nusiųsti į sprogimo vietą Sistano ir Beludžistano provincijos sostinėje Zahedane, buvo sužeisti, kai sprogo antras užtaisas, kurį jie mėgino neutralizuoti, tuomet pranešė policija.

Gruodžio pradžioje toje pačioje provincijoje esančiame Čabaharo uostamiestyje žuvo du žmonės, o dar apie 40 buvo sužeisti per išpuolį, už kurį atsakomybę užsienio reikalų ministras Javadas Zarifas priskyrė „iš užsienio finansuojamiems teroristams“, turėdamas omeny sunitų ekstremistus.

Kruviniausia pastarojo meto ataka Irane buvo surengta rugsėjį – tąsyk užpuolikai nukovė 24 žmones per karinį paradą pietvakariniame Ahvazo mieste.

Liepą mažiausiai 10 Revoliucijos gvardijos narių žuvo sukilėliams užpuolus vieną iš jų bazių, esančių palei sieną su Iraku.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Honest Insights in Sustainability Reporting