Lenkiją pribloškė politikui pareikšti kaltinimai: kyšius ėmė prostitutėmis?

Lenkiją pribloškė Centrinio antikorupcijos biuro (CAB) pareikšti kaltinimai buvusiam Seimo pirmininko pavaduotojui Stefanui Niesiolowskiui. Jis esą naudojosi 30 prostitučių paslaugomis kaip korupcine dovana.

S.Niesiolowskis jam pareikštus kaltinimus dėl korupcinių dovanų – prostitučių paslaugų – priėmimo vadina pramanu.<br>„123rf.com“ nuotr.
S.Niesiolowskis jam pareikštus kaltinimus dėl korupcinių dovanų – prostitučių paslaugų – priėmimo vadina pramanu.<br>„123rf.com“ nuotr.
S.Niesiolowskis jam pareikštus kaltinimus dėl korupcinių dovanų – prostitučių paslaugų – priėmimo vadina pramanu.
S.Niesiolowskis jam pareikštus kaltinimus dėl korupcinių dovanų – prostitučių paslaugų – priėmimo vadina pramanu.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Feb 14, 2019, 1:47 PM

Garsus sovietmečio disidentas, didelį religingumą demonstruojantis 75-erių S.Niesiolowskis esą reikalavo tokio atlygio iš trijų Lodzės verslininkų už paramą gaunant pelningą valstybinį užsakymą.

Seimo nario padedami minėti verslininkai pasirašė 13 mln. zlotų (3 mln. eurų) vertės sutartį, pagal kurią vienai valstybinei trąšų gamyklai ketino tiekti akmens anglis. Be to, Lodzės savivaldybėje buvo įdarbintas vieno iš verslininkų giminaitis.

Korupciniai sandoriai buvo vykdomi 2013–2015 metais, kai šalį valdė Piliečių platformos partija (PPP). Jos nariu buvo ir S.Niesiolowskis.

Apžvalgininkus nustebino tai, kad CAB šią aferą atskleidė jau prieš trejus metus, bet prokuratūra ją paviešino tik dabar.

Seimūnas sulaužė lovą

S.Niesiolowskis pareiškė, esą kaltinimai dėl prostitučių yra išgalvoti siekiant užgožti triukšmą dėl slaptų Teisės ir teisingumo partijos planų statyti dangoraižius.

Prieš savaitę paaiškėjo, jog TTP slapta per antrines įmones siekė pralobti statydama du dangoraižius, kurie turėjo iškilti apeinant įstatymus, o statybas lengvatinėmis sąlygomis turėjo finansuoti neseniai suvalstybintas bankas.

Pastarasis skandalas TTP yra ypač nepalankus, mat paaiškėjo, kad derybas dėl dangoraižių statymo vykdė TTP lyderis Jaroslawas Kaczynskis.

Bet vyriausybei palankus portalas „wPolityce“ teigia susipažinęs su tyrimo medžiaga ir tvirtina, kad kaltinimai S.Niesiolowskiui yra akivaizdūs, paremti įrašais bei verslininkų ir prostitučių parodymais.

S.Niesiolowskis slapstėsi – prostitutės buvo atvežamos ne į viešbutį, bet į specialiai išnuomotą butą.

Keista detalė – seimūnas prieš atvykstant prostitutei prašydavo į butą pristatyti angliškos tirštos pupelių sriubos.

Dienraščiui „Fakt“ seksologas Lewas Starowiczius paaiškino, kad pupelės yra priskiriamos prie afrodiziakų, matyt, todėl politikas užsisakydavo tokį patiekalą.

Įrašytuose pokalbiuose girdėti, kaip verslininkai stebisi, kad garbaus amžiaus seimūnas nuolat kalba apie seksą, o linksmindamasis su prostitute kartą net sulaužė lovą.

Nebe pirmas skandalas

Šešios prostitutės bei dvi restorano padavėjos prisipažino turėjusios intymių ryšių su seimūnu, o už paslaugą iš verslininkų gaudavo po 350 zlotų (82 eurus).

Moterys tvirtino, kad seimūnas buvo šykštus – neduodavo arbatpinigių, nors nuolat prašė papildomų paslaugų.

O vieną jų papiktino tai, kad seimūnas privertė vakare ją žiūrėti politinę diskusiją televizijoje, mat joje dalyvauti turėjo ir jis.

Žiniasklaida priminė, kad tai ne pirmas kartas, kai S.Niesiolowskis įsivelia į sekso skandalą.

Seimūną seksualiniu maniaku savo knygoje „Anastazijos P. dienoraščiai. Erotiniai imunitetai“ pavadino žurnalistė Marzena Domaros.

Pavadino sekso maniaku

Prieš 27 metus M.Domaros Seime prisistatė su suklastotu Prancūzijos laikraščio „Le Figaro“ korespondentės pažymėjimu ir padirbtu pasu, kuriame ji pavirto į garsios didikų Potockių giminės palikuonę Anastazią Potocką.

Seksualiai besirengianti ir atvirai koketuojanti 26 metų mergina vėliau knygoje gyrėsi, kad jai pavyko į lovą privilioti būrį politikų, net Seimo vicepirmininką Andrzejų Kerną bei buvusius komunistų lyderius, būsimą prezidentą Aleksandrą Kwasniewskį bei premjerą Leszeką Milerį.

Mergina tikino, kad jos labiausiai siekė S.Niesiolowskis, tačiau jai „nepatiko netvarkingas, nesikvepinantis ir vulgarus politikas“, todėl jo meilinimąsi ji visada atstumdavo. Merginą pykdė tai, kad S.Niesiolowskis nuolatos kalbėjo apie seksą, nors Seimo tribūnoje skelbėsi didžiausiu Bažnyčios bei šeimos vertybių gynėju.

S.Niesiolowskis tuo metu vadovavo katalikų-tautininkų frakcijai Seime ir inicijavo įstatymą dėl visiško abortų uždraudimo. Šis įstatymas buvo priimtas.

Minėtoje knygoje politikas buvo išvadintas dviveidžiu seksualiniu maniaku.

Knyga sukėlė neregėtą ažiotažą, ji buvo parduota 400 tūkstančių egzempliorių tiražu.

Netrukus Varšuvos policija suėmė M.Domaros pareiškusi, kad anksčiau ji, dirbdama Gdansko radijuje, suklastojo šefo antspaudą ir ėmė iš verslininkų pinigus už išgalvotą reklamą. Vis dėlto policija kažkodėl žurnalistę skubiai paleido, o vėliau kilo įtarimų, jog M.Domaros visą laiką dirbo saugumo tarnyboms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.