Lenkija atšaukia dalyvavimą konferencijoje Izraelyje

Lenkijos premjeras pirmadienį atšaukė Varšuvos dalyvavimą Vidurio Europos šalių viršūnių susitikime, šią savaitę rengiamame Jeruzalėje, dėl „rasistinių“ naujojo Izraelio užsienio reikalų ministro komentarų.

 Lenkijos premjeras pirmadienį atšaukė Varšuvos dalyvavimą Vidurio Europos šalių viršūnių susitikime, šią savaitę rengiamame Jeruzalėje, dėl „rasistinių“ naujojo Izraelio užsienio reikalų ministro komentarų.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Lenkijos premjeras pirmadienį atšaukė Varšuvos dalyvavimą Vidurio Europos šalių viršūnių susitikime, šią savaitę rengiamame Jeruzalėje, dėl „rasistinių“ naujojo Izraelio užsienio reikalų ministro komentarų.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 18, 2019, 12:55 PM, atnaujinta Feb 18, 2019, 4:21 PM

Ministro pirmininko Mateuszo Morawieckio sprendimas, kad Lenkija nedalyvaus šiame susitikime, buvo priimtas po kelias dienas skelbtų piktų pareiškimų, išprovokuotų Izraelio premjero Benjamino Netanyahu kalbos apie lenkų vaidmenį per Antrąjį pasaulinį karą, citatų.

Čekijos premjeras Andrejus Babišas nurodė, kad Izraelio ir Višegrado ketverto (Čekijos, Vengrijos, Lenkijos ir Slovakijos) atšaukiamas, bet pridūrė, kad vyks dvišalės derybos.

M. Morawieckis, sekmadienį paskelbęs, kad dėl šio ginčo susitikime Jeruzalėje nedalyvaus, pirmadienį pareiškė, kad į renginį nevyks ir jo užsienio reikalų ministras.

„Izraelio užsienio reikalų ministro žodžiai yra rasistiniai ir nepriimtini... aišku, kad mūsų užsienio reikalų ministras (Jacekas) Czaputowiczius į viršūnių susitikimą nevyks“, – lenkų žiniasklaidai sakė premjeras.

Izraelio diplomatijos vadovas Israelis Katzas Tel Avive įsikūrusiai televizijai „i24“ sekmadienį pareiškė, kad „buvo daug lenkų, kurie kolaboravo su naciais, ir, kaip sakė Yitzhakas Shamiras, kurio tėvas buvo nužudytas, lenkai žinda antisemitizmą su savo motinų pienu“.

Dėl šio I. Katzo pareiškimo Lenkijos užsienio reikalų ministerija taip pat iškvietė Izraelio ambasadorę Varšuvoje Anną Azari – jau antrąsyk per kelias pastarąsias dienas.

Višegrado grupė, dar žinoma kaip V4 pirmadienį ir antradienį planavo surengti Jeruzalėje pirmąsias savo derybas su Izraelio pareigūnais.

M. Morawieckis sakė, kad kiti Vidurio Europos šalių lyderiai, įskaitant Vengrijos ir Slovakijos premjerus, turi patys nuspręsti, ar dalyvaus šiame susitikime.

A. Babišas savo ruožtu nurodė žurnalistams, kad Lenkijai atšaukus dalyvavimą „kelionė bus pakeista dvišalėmis derybomis tarp atskirų šalių, o V4 viršūnių susitikimo su Izraeliu nebus“.

Opi tema

Izraelio ir Lenkijos ginčas įsiplieskė praėjusią savaitę, kai žydų valstybės laikraštis „Haaretz“ citavo premjerą B. Netanyahu, sakiusį, kad „lenkai kolaboravo su naciais“. Varšuva tai interpretavo kaip kaltinimą visai lenkų tautai bendradarbiavus su nacistine Vokietija Antrojo pasaulinio karo metais.

Varšuva jau seniai stengiasi įtikinti, kad per Antrąjį pasaulinį karą nacistinės Vokietijos okupuota Lenkija negalėjo bendradarbiauti ir nebendradarbiavo su vokiečiais vykdant Holokaustą, nors galbūt tai darė pavieniai Lenkijos piliečiai.

Vėliau Izraelio premjero kanceliarija tikslino, kad tai pareikšdamas B. Netanyahu turėjo omenyje ne visą lenkų tautą, o tik kai kuriuos jos atstovus.

Kanceliarijos teigimu, „Haaretz“ premjerą „neteisingai pacitavo“, o kiti leidiniai esą pateikė kitokias šios citatos versijas.

Šis paaiškinimas buvo pateiktas praėjus kelioms valandoms po Lenkijos URM nurodymo A. Azari atvykti pasiaiškinti dėl šių pareiškimų.

B. Netanyahu praėjusią savaitę buvo atvykęs į Varšuvą dalyvauti Lenkijos ir JAV bendrai organizuotame dviejų dienų susitikime, kur daug dėmesio buvo skirta Irano izoliacijai ir arabų valstybių bei Izraelio santykių kūrimui.

Lenkijos ir Izraelio santykių įtampa padidėjo po praėjusių metų ginčo dėl vieno Varšuvos priimto įstatymo, draudžiančio kaltinti Lenkijos tautą ir valstybę bendradarbiavimu vykdant nacistinius nusikaltimus.

Po JAV ir Izraelio protestų Lenkija priėmė įstatymo pataisą, panaikindama anksčiau įstatyme numatytas baudas ir laisvės atėmimo bausmę.

Antrojo pasaulinio karo metais Vokietijai okupavus Lenkiją šalis neteko šešių milijonų savo piliečių, iš kurių trys milijonai buvo žydai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.