Kairo senamiestyje susisprogdinus mirtininkui žuvo trys policininkai

Kairo islamiškajame senamiestyje susisprogdinus mirtininkui žuvo trys policininkai, persekioję jį siauromis gatvelėmis, antradienį informavo medikai ir saugumo pajėgos.

 Zumapress.com/Scanpix nuotr.
 Zumapress.com/Scanpix nuotr.
 Zumapress.com/Scanpix nuotr.
 Zumapress.com/Scanpix nuotr.
 Zumapress.com/Scanpix nuotr.
 Zumapress.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-02-19 08:00, atnaujinta 2019-02-19 15:28

Per vėlai pirmadienį driokstelėjusį sprogimą netoli Darb Ahmaro rajone esančios Al Ažaro mečetės dar du policininkai buvo sužeisti, sakoma Vidaus reikalų ministerijos pranešime.

„Saugumo pareigūnams apsupus vyrą ir ruošiantis jį suimti, sprogo jo turėtas sprogstamasis užtaisas“, – informavo ministerija.

Socialiniuose tinkluose antradienį ryte paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip sprogimo liepsnos kamuolys praryja dviračiu važiavusį įtariamąjį gaudę pareigūnai.

Anot VRM, vyras buvo persekiojamas ieškant asmenų, penktadienį nesėkmingai mėginusių detonuoti bombą šalia vienos mečetės Gizoje.

Policijos išminuotojai sėkmingai neutralizavo tą užtaisą.

Per pirmadienį vakare nugriaudėjusį sprogimą taip pat buvo apgadintos kelios krautuvėlės daug užsienio turistų pritraukiančiame rajone.

„Mano įstaigos fasadas ir langai buvo sunaikinti, – sakė vietinės kirpyklos savininkas Kareemas Sayedas Awadas. – Be to, žuvo žmonių. Tai yra turistinė vietovė, ir tokie incidentai jai kenkia.“

Pastaruoju metu Egiptas aktyviai stengiasi atgaivinti gyvybiškai svarbų ekonomikai turizmo sektorių, nusmukusį po 2011 metų sukilimo, nuvertusio ilgametį autokratą Hosni Mubaraką, kai šalį apėmė politiniai neramumai.

Gruodį Kairo pakraštyje žuvo trys poilsiautojai iš Vietnamo ir jų gidas egiptietis, jų autobuse netoli garsiųjų Gizos piramidžių sprogus savadarbei bombai.

Valdžia siekia susigrąžinti į šalį turistus, reklamuodama naujus archeologinius atradimus ir didindama saugumą aplink senovinius objektus ir oro uostuose.

Egipto turizmo sektorius pamažu atsigauna. Valstybinės statistikos agentūros duomenimis, 2017 metais Egipte apsilankė 8,3 mln. turistų – 3 mln. daugiau nei ankstesniais metais.

Vis dėlto tai yra daug mažiau nei 2010 metais užfiksuotas rekordas, kai šalis pritraukė per 14 mln. lankytojų.

Džihadistų sukilimas

Kairas jau daugelį metų mėgina numalšinti džihadistų sukilimą, įsiplieskusį Sinajaus pusiasalyje 2013 metais, kai kariuomenė nuvertė išrinktą islamistinių pažiūrų prezidentą Mohamedą Morsi.

Pernai vasarį saugumo pajėgos Sinajuje pradėjo plataus masto operaciją prieš džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) vietos atšaką.

Pagrindinis šios operacijos taikinys – nestabilioje Šiaurės Sinajaus provincijoje veikiantys kovotojai, bet džihadistų kuopelės likviduojamos ir kitose šalies dalyse.

Egiptas dažnai skelbia per operaciją „Sinajus 2018“ nukautų džihadistų skaičius, tačiau pranešimų apie saugumo pajėgų didelius nuostolius pasitaiko retai.

Šeštadienį kariuomenė pranešė, kad per ataką prieš patikros postą Šiaurės Sinajuje žuvo ar buvo sužeisti 15 karių, o septyni įtariami džihadistai užpuolikai buvo likviduoti.

Antradienį VRM paskelbė, kad per reidus provincijos sostinėje Ariše buvo nukauta 16 įtariamų džihadistų. Ministerija nepatikslino, kada buvo surengta ši operacija.

Per reidus apleistame pastate Obaidato rajone ir statomame name Abu Eitos rajone taikiniu tapo Ariše veikiančios įtariamos „teroristų kuopelės“ ir kilo šaudynių, nusinešusių 16 žmonių gyvybių, nurodė ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.