D. Trumpo sienos statybas stabdys teismuose

Prasidėjo kova prieš Donaldo Trumpo siekius pasienyje su Meksika pastatyti sieną be Kongreso pritarimo. Prezidento planai JAV skelbti nepaprastąją padėtį vertinami kaip prieštaraujantys konstitucijai.

Protestuotojai teigia, kad nepaprastąją padėtį reikia skelbti dėl D.Trumpo.<br>AP nuotr.
Protestuotojai teigia, kad nepaprastąją padėtį reikia skelbti dėl D.Trumpo.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 20, 2019, 2:29 PM

16 valstijų koalicija pirmadienį, kai JAV buvo minima Prezidento diena, paskelbė federalinį ieškinį, kuriuo bandys sustabdyti prezidento D.Trumpo siekį šalyje paskelbti nepaprastąją padėtį.

Pastaroji leistų jam tarp Kongreso finansuojamų projektų perskirstyti pinigus ir taip skirti daugiau lėšų sienos tarp JAV ir Meksikos statybai.

Ieškovai tikisi, kad bent tuomet, kol ši byla bus nagrinėjama teismuose, D.Trumpui bus uždrausta skelbti nepaprastąją padėtį.

Į teismą kreipėsi 15 Demokratų partijai priklausančių gubernatorių ir Merilando valstijos gubernatorius Larry Hoganas, kuris yra respublikonas. Ieškinį jie pateikė Šiaurės Kalifornijos JAV apygardos teisme, kurio teisėjai jau nekart D.Trumpo vykdomoms imigracijos ir aplinkosaugos reformoms skelbė nepalankius nuosprendžius.

„Prezidento dieną mes paduodame D.Trumpą į teismą dėl netinkamai naudojamų prezidento galių. Mes norime, kad jis nustotų plėšti mokesčių mokėtojų pinigus, kuriuos Kongresas skiria mūsų valstijų gyventojams. Prezidento pareigos nėra teatras“, – tvirtino Kalifornijos valstijos generalinis prokuroras Xavieras Becerra.

Tai nėra pirmasis ieškinys dėl D.Trumpo išsvajotos sienos statybos. Jau praėjusį penktadienį, tik prezidentui paskelbus apie savo planus, trys ūkininkai iš Teksaso ir aplinkosaugininkų grupė pareiškė, kad D.Trumpo planai pažeidžia konstituciją ir jų nuosavybės teises.

Šie ieškiniai gali pristabdyti Baltųjų rūmų šeimininko planus. D.Trumpas tikina, kad siena yra būtina nelegaliai migracijai ir narkotikų gabenimui sustabdyti.

Tikėtina, kad byla galiausiai atsidurs JAV aukščiausiajame teisme, kuriame daugumą sudaro konservatyvių pažiūrų teisėjai.

Aistros dėl sienos statybos šalyje verda jau ilgą laiką. Mėgindami išvengti antrojo dalinio vyriausybės veiklos uždarymo demokratai ir respublikonai prieš savaitę sutarė, kad sienos statybai bus skiriama ne prezidento reikalauta 5,7 mlrd. JAV dolerių (5 mlrd. eurų), o 4 kartus mažesnė suma.

Nepaprastoji padėtis D.Trumpui leistų iš kitų projektų sienos statybai skirti papildomus 6,7 mlrd. JAV dolerių (5,9 mlrd. eurų).

Baltieji rūmai skelbia, kad šie pinigai bus paimti iš kariuomenės modernizavimo ir kovos su narkotikais programų iždų.

Valstijų ieškinyje teigiama, kad Kongreso paskirstytų lėšų perskirstymas kitiems tikslams pažeidžia konstitucijoje numatytą valdžių atskyrimo principą. Ieškovai taip pat tvirtina, kad federalinės valdžios duomenys patvirtina nesant tikslo skelbti nepaprastąją padėtį, nes nelegalių bandymų patekti į JAV skaičius yra mažiausias per 45 metus.

D.Trumpo planai paskelbti nepaprastąją padėtį šalyje sukėlė tūkstantinius protestus.

Žmonės skandavo, kad dėl paties prezidento valdymo šalyje reikia skelbti nepaprastąją padėtį.

Parengta pagal „The Guardian“, „The Washington Post“. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.