44 metais vyresnio mokytojo romaną su paaugle išaiškino jos motina

Mokytojo Jaceko O. tvirtinimas, kad beprotiškai įsimylėjęs pametė galvą dėl 14 metų mokinės ir todėl su ja lytiškai santykiavo, Lenkijoje atgaivino diskusijas apie būtinybę stiprinti pedagogų moralę.

Mokytojas teigė pamilęs 14 metų mokinę, su kuria suartėjo dainuodami chore.<br>„123rf.com“ nuotr.
Mokytojas teigė pamilęs 14 metų mokinę, su kuria suartėjo dainuodami chore.<br>„123rf.com“ nuotr.
Mokytojas pamilo savo 14-metę mokinę.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Mokytojas pamilo savo 14-metę mokinę.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Feb 22, 2019, 9:58 AM

Netoli Poznanės esančio Vyžysko miestelio mokytojai žinojo apie glaudžius 58 metų kolegos santykius su paaugle, tačiau apie tai neinformavo nei mergaitės tėvų, nei policijos.

Dukters santykius su mokytoju atskleidė motina, sunerimusi dėl jos vėlavimų vakarais grįžti namo ir keisto išsiblaškymo.

Motina peržiūrėjo miegančios dukters planšetiniame kompiuteryje esančius susirašinėjimus ir suprato, kad ji ne tiktai įsimylėjo, bet ir galimai intymiai santykiauja su 44 metais vyresniu mokytoju.

Kreipėsi į teisėsaugą

Motina siaubingai įsiuto. Būtent šis pedagogas daug kartų lankėsi jų namuose, kai papildomai mokė mergaitę matematikos. Motina savo įtarimus pranešė mokyklos direktorei, o ji iš karto kreipėsi į policiją.

Per apklausas paaiškėjo, kad Jacekas O. su paaugle suartėjo kartu lankydami miesto choro repeticijas ir vykdami į koncertus.

Mergaitė didelį draugiškumą rodančiam mokytojui ėmė pasakoti apie nesutarimus namuose, bendravimo su bendraamžiais problemas, o pedagogas guosdamas paauglę ėmė bučiuoti ir glamonėti.

Paauglė iš pradžių įnirtingai gynė Jaceką O., teigė, kad jis nieko nedarė per prievartą, o suartėti labiau troško ji pati.

Dėl tokių mergaitės pareiškimų prokuratūra nusprendė iki teismo Jaceką O. laikyti laisvėje.

Vis dėlto teismas mokytojui skyrė trejus metus kalėjimo ir uždraudė atlikus bausmę aštuonerius metus dirbti pedagogu.

Be to, Jacekas O. penkerius metus negalės artintis prie buvusios mokinės ir privalės jai sumokėti 10 tūkstančių zlotų (2,3 tūkst. eurų) kompensaciją.

Bausmė buvo lengvesnė

Nuosprendis didžiulio visuomenės dėmesio sulaukė todėl, kad prieš penkerius metus už 14-mečio mokinio suviliojimą 37 metų mokytoja išsisuko tiktai su lygtine bausme.

Mokytoja Agnieszka K. ne tik santykiavo su Patryku, bet ir nuo jo pastojo.

Apie intymų porelės bendravimą žinojo ir kiti pedagogai, ir berniuko motina, tačiau jokių veiksmų nesiėmė.

Policijai įtarimus pranešė viena gimdymo namų darbuotoja, kurią nustebino Patryko prašymas leisti stebėti sūnaus gimimą.

Visą tiesą atskleidė viena žurnalistė – ji apsimetė psichologe ir įrašė Agnieszkos K. išpažintį. Mokytoja atviravo, kad du ankstesni vyresni partneriai ją apgavo, suviliojo, žadėjo vesti, bet pametė, o Patrykas išgelbėjo nuo depresijos, nori auginti jųdviejų vaiką, kartu gyventi.

Pagal įstatymą už nepilnamečių suvedžiojimą gresia kalėjimo bausmė nuo dvejų iki dvylikos metų.

Nedidelė bausmė Agnieszkai K. užkliuvo daugybei komentatorių. Jie pareiškė, kad kai tokį nusižengimą padaro moteris, Lenkijos teismai žiūri daug atlaidžiau.

O kaip dvasininkai?

Visuomenė ėmė kalbėti ir apie tai, kad teismai labiausiai nuolaidžiauja, kai panašius nusikaltimus padaro kunigai.

Dvasininkai dažniausiai atsiperka lygtinėmis bausmėmis ir nėra šalinami iš luomo, tiktai perkeliami dirbti į kitą parapiją.

Buvo ir tokių internautų, kurie siūlė nebausti aklai įsimylėjusio Jaceko O. ir leisti susituokti su paaugle.

Kaip pavyzdį, kad tai neturėtų būti laikoma nusižengimu, jei abi pusės įsimylėjusios, jie pateikė Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną – Prancūzijos vadovas galiausiai vedė jį paauglystėje suvedžiojusią mokytoją.

Kaip sektiną pavyzdį komentatoriai vis dėlto nurodė vieną Glogovos 5-osios gimnazijos mokytoją, kuri prieš septynerius metus tarsi patyrusi detektyvė nustatė kolegą tvirkintoją.

Kol kiti pedagogai abejingai žiūrėjo į 42 metų muzikos mokytojo Slawomiro flirtą su keturiolikmete choriste, minėta moteris slapta nukopijavo erotinius mokytojo ir mokinės susirašinėjimus telefonu ir perdavė juos policijai.

Paaiškėjo, kad muzikas su triskart jaunesne mergaite mylėjosi net keliolika kartų.

Už tai vyriškis buvo nuteistas kalėti tik dvejus su puse metų, nes mergaitė pareiškė, kad viskas vyko jos iniciatyva. Paauglė taip pat grasino, kad nusižudys, jei mokytojas bus įkalintas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.