Sidnėjaus policija suėmė vaikų auklę: moteriai pareikšti siaubingi kaltinimai

Aukle Australijoje dirbančiai Adrianai Rivas buvo pareikšti siaubingi kaltinimai. Manoma, kad moteris praėjusiame amžiuje Čilėje prisidėjo prie kelių žmonių pagrobimo.

 Aukle Australijoje dirbančiai Adrianai Rivas buvo pareikšti siaubingi kaltinimai. Manoma, kad moteris praėjusiame amžiuje Čilėje prisidėjo prie kelių žmonių pagrobimo.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Aukle Australijoje dirbančiai Adrianai Rivas buvo pareikšti siaubingi kaltinimai. Manoma, kad moteris praėjusiame amžiuje Čilėje prisidėjo prie kelių žmonių pagrobimo.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 22, 2019, 5:10 PM

Tuo metu šiai valstybei vadovavo diktatorius Augusto Pinocheto, rašo „The Guardian“.

Trečiadienį teismo posėdyje Sidnėjuje jai buvo pareikšti kaltinimai 1976-aisiais prisidėjus prie Čilės komunistų partijos vadovo nužudymo. Vyras buvo laikomas slaptame kalėjime, o vėliau uždusintas ir įmestas į vandenyną.

Nusikaltėlių perdavimu besirūpinantis Australijos generalinis prokuroras Christianas Porteris tvirtino, kad 66-erių moteris Sidnėjuje buvo sulaikyta Čilės valdžios prašymu.

Čilės aukščiausiasis teismas A.Rivas arešto orderį buvo išdavęs jau 2014 metais. Jai yra pareikšti kaltinimai dėl 7 žmonių pagrobimo, tarp kurių buvo iš komunistų partijos lyderis.

Šie nusikaltimai buvo įvykdyti tarp 1976 ir 1977 metų. Aukų kūnai taip ir nebuvo surasti.

A.Rivas teismo posėdžio metu neprašė jos paleisti už užstatą. Teismas moteriai gauti teisines konsultacijas suteikė laiko iki kovo 1-osios.

Moteris buvo Čilės slaptosios policijos vadovo Manuelio Contreraso padėjėja diktatoriaus A.Pinočeto valdymo metais.

Į Australiją ji persikėlė gyventi 1978-aisiais, tačiau 2006 metais atvykusi į tėvynę buvo sulaikyta. Po kelių mėnesių laisvės suvaržymo moteris buvo paleista iš kalėjimo, o 2009-aisiais vėl pabėgo į Australiją.

A.Rivas šioje šalyje dalinai dirbo aukle ir namų tvarkytoja Sidnėjaus rytiniuose priemiesčiuose.

Čilėje gimęs teisininkas Adriana Navarro teigė, kad nusikaltėlės suėmimo procesui trukdė Čilės vyriausybės nepastovumas. Australija ir Čilė dvišalę nusikaltėlių perkėlimo sutartį turi jau nuo 1993 metų.

„Buvo daug techninių kliūčių, nes Čilės teisinė sistema yra visiškai kitokia, nei Australijos. Dėl šios priežasties procesas užtruko 5 metus“, – kalbėjo A.Navarro.

2014 metais A.Rivas vienai Australijos televizijai teigė, kad yra nekalta dėl jai pareikštų kaltinimų, tačiau pateisino A.Pinočeto režimo naudotus kankinimo metodus.

„Jie turėjo palaužti žmones. Tai vyko visame pasaulyje, ne vien Čilėje“, – kalbėjo A.Rivas.

A.Navarro tvirtina, kad visa čiliečių diaspora Australijoje lengviau atsikvėpė po to, kai buvo suimta A.Rivas.

„Australijoje dabar gyvena per 45 tūkst. čiliečių ir dauguma mūsų čia atkeliavo bėgdami nuo A.Pinočeto režimo“, – pasakojo vyras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.