Venesuelos kariškiai šalies pasienyje susirėmė su protestuotojais, liejasi kraujas

Penktadienio vakare Venesuelos nacionalinė gvardija panaudojo ašarines dujas prieš indėnų tautos pemonų atstovus. Tai pranešė laikraštis „National“, remdamasis Nacionalinės Asamblėjos (parlamento) deputatu Americu De Grazia.

N.Maduro įsakymu uždarytas Venesuelos sienas su kaimyninėmis valstybėmis saugo gausiai ginkluoti kariškiai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
N.Maduro įsakymu uždarytas Venesuelos sienas su kaimyninėmis valstybėmis saugo gausiai ginkluoti kariškiai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 23, 2019, 10:19 AM, atnaujinta Feb 23, 2019, 12:17 PM

Leidinio žiniomis, susirėmimai vyksta nedideliame Santa Elena de Vaireno miestelyje, už 15 kilometrų nuo sienos su Brazilija. Konfliktas kilo vietos gyventojams pamėginus nepraleisti Nacionalinės gvardijos pajėgų prie sienos. Socialiniuose tinkluose pasirodė nuotraukų, kuriose matyti keliuose pastatytos barikados.

Anksčiau buvo pranešta, kad San Fransisko de Juruanio rajone Venesuelos kariškiai paleido ugnį į indėnus, taip pat mėginusius nepraleisti jų prie sienos su Brazilija. Du žmonės žuvo, dar 14 buvo sužeisti. Po šio incidento pasipiktinę indėnai paėmė įkaitu nacionalinės gvardijos generolą Jose Miguelį Montoyą, kuris vadovavo kariškiams per susirėmimą.

Ketvirtadienio vakare Venesuelos prezidento Nicolo Maduro sprendimu buvo visiškai uždaryta Venesuelos sausumos siena su Brazilija, o penktadienio vakare viceprezidentė Delcy Eloina Rodriguez paskelbė, kad laikinai uždaromi trys tiltai, jungiantys šalies teritoriją su Kolumbija. Šis sprendimas buvo priimtas po to, kai Venesuelos opozicija pareiškė ketinanti atgabenti humanitarinę pagalbą iš Brazilijos ir Kolumbijos.

„Kariai ėmėsi šaudyti“

Pirmosiomis įtemptos priešpriešos dėl humanitarinės pagalbos aukomis penktadienį tapo du indėnai, mėginę neleisti kariams užblokuoti kelią, kuriuo iš Brazilijos galėtų būti gabenamos siuntos.

„Viena indėnė ir jos vyras buvo nužudyti, o dar mažiausiai 15 kitų indėnų pemonų bendruomenės narių buvo sužeisti“, – sakoma vietos žmogaus teisių organizacijos „Kape Kape“ pranešime.

Susirėmimas įvyko pietvakarinėje Bolivaro valstijoje netoli sienos su Brazilija, kurią prezidentas Nicolasas Maduro ketvirtadienį įsakė uždaryti.

„Žmonės buvo savo bendruomenėje, jie elgėsi taikiai. Atvykę kariai ėmėsi šaudyti į indėnus“, – sakė Salomonas Perezas, greitosios pagalbos automobilyje lydėjęs į vieną Brazilijos ligoninę savo pašautą brolį ir dvi dukterėčias.

„Jungtinės Valstijos griežtai smerkia Venesuelos kariuomenės jėgą, panaudotą prieš beginklius civilius ir nekaltus savanorius Venesuelos ir Brazilijos pasienyje“, – sakoma Baltųjų rūmų išplatintame pareiškime.

Jame pabrėžiama, kad „pasaulis stebi“.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas taip pat perspėjo Venesuelos vyriausybę „nenaudoti mirtinos jėgos prieš demonstrantus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.