Saudo Arabija keičia savo ambasadorių Jungtinėse Valstijose – karališkasis potvarkis

Siekdama mažinti įtampą santykiuose su Jungtinėmis Valstijomis, kurią sukėlė žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymas, Saudo Arabija pakeitė savo ambasadorių Jungtinėse Valstijose.

 Siekdama mažinti įtampą santykiuose su Jungtinėmis Valstijomis, kurią sukėlė žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymas, Saudo Arabija pakeitė savo ambasadorių Jungtinėse Valstijose.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Siekdama mažinti įtampą santykiuose su Jungtinėmis Valstijomis, kurią sukėlė žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymas, Saudo Arabija pakeitė savo ambasadorių Jungtinėse Valstijose.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 24, 2019, 10:45 AM

Pagal karališkąjį potvarkį, kuris buvo paskelbtas šeštadienį, princą Khalidą bin Salmaną, kuris buvo paskirtas Saudo Arabijos gynybos viceministru, šalies pasiuntinio Vašingtone poste pakeis princesė Rima bint Bandar – pirmoji ambasadorė moteris Saudo Arabijos istorijoje.

Princas Khalidas yra sosto įpėdinio Mohammedo bin Salmano, kuris faktiškai valdo Saudo Arabiją ir taip pat eina gynybos ministro pareigas, jaunesnysis brolis.

Po J. Khashoggi nužudymo Saudo Arabijos Stambulo konsulate pernai spalį, įtampa Vašingtono ir Rijado santykiuose gerokai padidėjo.

Rijadas iš pradžių neigė patį nužudymo faktą, vėliau pateikė kelias viena kitai prieštaraujančias J. Khashoggi mirties versijas ir dabar tvirtina, jog žurnalistas buvo nužudytas per nesankcionuotą operaciją, su kuria princas Mohamedas esą neturi nieko bendra.

Ši žmogžudystė išprovokavo pasipiktinimo bangą visame pasaulyje, o JAV įstatymų leidėjai šiuo metu spaudžia Baltuosius rūmus atsiriboti nuo sosto įpėdinio, bet JAV vyriausybė tebepalaiko glaudžius ryšius su Saudo Arabija – savo svarbia sąjungininke Artimuosiuose Rytuose.

Europos Komisija savo ruožtu ketina įtraukti Saudo Arabiją į pinigų plovimo „juodąjį sąrašą“, kuriame atsiduria vyriausybės, nepakankamai kovojančios su terorizmo ir organizuoto nusikalstamumo finansavimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip Ukrainai laimėti karą?