Žmonės nerimauja: didžiausio gripo protrūkio dar tik laukiama

Valstybinis sveikatos institutas (VSI) praėjusią savaitę pranešė, kad Lenkijoje nuo gripo jau mirė rekordinis gyventojų skaičius – 48. Ligos pasiglemžtų aukų skaičius gali keistis – didžiausio gripo protrūkio dar laukiama.

Gripas kankina kaimyninę Lenkiją, didžiausias šios ligos protrūkis dar gali būti prieš akis.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Gripas kankina kaimyninę Lenkiją, didžiausias šios ligos protrūkis dar gali būti prieš akis.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Gripas kankina kaimyninę Lenkiją, didžiausias šios ligos protrūkis dar gali būti prieš akis.<br>G.Šiupario nuotr.
Gripas kankina kaimyninę Lenkiją, didžiausias šios ligos protrūkis dar gali būti prieš akis.<br>G.Šiupario nuotr.
Gripas kankina kaimyninę Lenkiją, didžiausias šios ligos protrūkis dar gali būti prieš akis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gripas kankina kaimyninę Lenkiją, didžiausias šios ligos protrūkis dar gali būti prieš akis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Feb 24, 2019, 11:22 AM, atnaujinta Feb 24, 2019, 11:48 AM

Pernai nuo gripo šalyje mirė 47, užpernai – 12, dar metais anksčiau – 8 žmonės.

Specialistai baiminasi, kad mirčių dar gali gerokai padaugėti, nes ateinančią savaitę turėtų prasidėti didžiausias šiemetinės gripo epidemijos protrūkis.

Medikų baimė dėl žymaus aukų pagausėjimo pagrįsta. Mat daugiau kaip pusės visų aukų – net 25 žmonių gyvybę gripas nusinešė praėjusią savaitę.

Dėl vienos mirties kilo skandalas. Vadovicių miesto prokuratūra iškėlė bylą, turinčią išaiškinti, ar vietos medikai teisingai gydė nuo gripo mirusį keturmetį.

Vaikas, kankinamas aukštos temperatūros bei pilvo skausmų, buvo paguldytas į bendrą palatą ir tik pablogėjus būklei naktį perkeltas į intensyviosios terapijos skyrių.

Vis dėlto jo gyvybės išsaugoti nebepavyko.

Per septynias dienas gripu susirgo net ketvirtis milijono žmonių. Į ligonines dėl gripo komplikacijų per sezoną buvo paguldyti 9628 žmonės.

Dažniausi komplikacijos požymiai – kvėpavimo bei kraujotakos sutrikimai.

Pernai dominavo B grupės virusas, o šiemet net 86 procentai gyventojų serga virusu A/H1N1.

Kovos su gripu mokslinės tarybos pirmininkas, profesorius Adamas Antczakas pareiškė, kad rekordinis mirčių skaičius susijęs su tuo, kad virusas A/H1N1 yra pavojingesnis.

Minėtas virusas esą pasižymi savybe paveikti apatinius kvėpavimo takus, todėl ligos eiga yra sudėtingesnė.

Virusas ypač pavojingas žmonėms, kurie turi net keletą papildomų rizikos veiksnių, tokių kaip senyvas ar labai jaunas amžius, chroniškos ligos, nutukimas.

Tuomet, anot A.Antczako, kyla net 200 kartų didesnis pavojus, kad virusas A/H1N1 tokiam asmeniui sukels komplikacijų.

Profesorius patarė tautiečiams skiepytis nuo gripo, o susirgus į darbą eiti tik visiškai išgijus, nes komplikacijos gresia mirtimi.

Iš Lietuvos liga jau pamažu traukiasi

Šiuo metu gripo epidemija Lietuvoje lieka paskelbta 28 iš 60 savivaldybių. Antradienį gripo epidemiją atšaukė Ignalinos, Kauno ir Ukmergės rajonų savivaldybės, nuo vakar epidemija atšaukta ir Kėdainių rajone.

Užkrečiamų ligų ir AIDS centro duomenimis, mirusiųjų nuo gripo ir jo komplikacijų skaičius išlieka 20. Trys iš jų mirė Ukmergės rajone.

Savaitės pradžioje gautais duomenimis, į ligonines dėl gripo paguldyta 218 asmenų, iš jų – dvi nėščiosios, 32 vaikai iki dvejų metų, 104 vaikai nuo 2 iki 17 metų.

Latviai paskelbė epidemiją, estai serga mažiau

Estijos sveikatos apsaugos ministerija teigia, kad gripo epidemijos šalyje nėra, o nuo viruso sukeltų komplikacijų kol kas mirė aštuoni 35–81 metų žmonės.

Lietuvos kaimynėje Latvijoje tebegalioja nuo sausio 15 dienos įvesta gripo epidemijos padėtis, o virusas oficialiai jau tapo 37 gyventojų mirties priežastimi.

Regis, kad Latvijoje vadovaujamasi kiek kitokia gripo statistinių duomenų rinkimo metodologija nei Lenkijoje ir Estijoje.

Nors Latvijoje gyventojų 40 kartų mažiau nei Lenkijoje, oficialiai ten nuo gripo kasmet miršta gerokai daugiau žmonių.

Pernai Latvijoje gripui buvo priskirta 91, užpernai – 75 mirtys, o Lenkijoje atitinkamai 47 ir 12. Vidutinis šiemet nuo gripo mirusiųjų amžius yra 71 metai.

Dėl gripo sukeltų komplikacijų nuo ligos sezono pradžios į ligonines buvo paguldyta 930 pacientų, 22 procentams jų buvo nustatytas plaučių uždegimas.

Įvedus gripo epidemijos padėtį sostinėje Rygoje bei daugelyje šalies poliklinikų buvo nurodyta pailginti darbo laiką iki 21 valandos.

Latvijos vyriausybė skyrė specialių lėšų šeimos gydytojams papildomai sumokėti už gripu sergančių ligonių lankymą namuose ir iš dalies kompensuos ligonių išlaidas.

Per gripo epidemiją į namus šeimos gydytoją išsikvietę asmenys mokės tik 2,85 euro vizito mokestį, tačiau nemokės už apžiūrą bei receptų išrašymą.

Latvijoje gyventojai iš dalies privalo sumokėti už visas medicinos paslaugas, nuo jų atleidžiami tik vaikai ir neįgalieji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.