JAV pradeda tyrimą: mėgins atskleisti visus slaptus V. Putino ryšius ir turtus

Respublikonų ir Demokratų partijų atstovai JAV Kongrese susivienijo ir pradėjo neįprasta tyrimą. JAV įstatymų leidėjai mėgins išsiaiškinti, kiek pinigų ir turtų turi Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas?

 V.Putinas.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 V.Putinas.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 V.Putinas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 V.Putinas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 V.Putinas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 V.Putinas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-02-28 18:39

Įstatymo projektą pavadinimu „Vladimiro Putino skaidrumo aktas“ trečiadienį pristatė demokratė Val Demings ir respublikonė Elise Stefanik. Šiuo aktu siekiama, kad JAV žvalgybos tarnybos suteikti JAV Kongresui informaciją apie V.Putino asmeninį turtą ir tai, kas galimai priklauso Rusijos prezidentui.

Abi įstatymų leidėjos, kurios priklauso JAV Atstovų Rūmų žvalgybos komitetui, tvirtino, kad tai yra atsakas į anksčiau amerikiečių žvalgybos skelbtus pranešimus apie Rusijos bandymus kištis į JAV vidaus reikalus.

„Geriausias būdas suvaržyti V.Putino galią yra susekti visas slaptas operacijas ir finansinius srautus, kurie finansuoja tokią veiklą. Atėjo laikas kovoti ir apginti mūsų demokratiją“, – teigė V.Demings.

„V.Putinas ir jo politiniai sąjungininkai nori susilpninti demokratijas visame pasaulyje ir savo rankose neetiškomis priemonėmis konsoliduoti galią. Šiuo įstatymo projektu mes siekiame atskleisti tikrąjį V.Putino ir jo sąjungininkų veidą“, – pridėjo E.Stefanik.

2017 metais buvo skelbiama, kad V.Putino pajamos siekė 300 tūkst. dolerių (262 tūkst. eurų). Šalia to, anot Rusijos spaudos, prezidentas turėjo du namus ir dvi mašinas. Ekspertai mano, kad tai yra tik maža dalis turto, kurią iš tikrųjų valdo V.Putinas. Likusius turtus jis pasiekia per savo partnerius.

Kremliaus vadovo kritikas ir finansų ekspertas Billas Browderis apskaičiavo, kad V.Putino turto vertė gali siekti net 200 mlrd. JAV dolerių (175 mlrd. eurų). Tokia suma jį padarytų turtingiausiu žmogumi pasaulyje.

Kitas V.Putino kritikas ir politikos analitikas Stanislavas Belkovskis tvirtina, kad ši suma yra mažesnė, tačiau vis tiek siekia bent 70 mlrd. JAV dolerių (61,3 mlrd. eurų).

Neteisėtus Rusijos finansų srautus stebintis vienas buvęs JAV iždo departamento pareigūnas tvirtino, kad skaičiavimai apie V.Putino turtą yra bergždi, nes šalies finansų sistema yra itin neskaidri, o V.Putino turimą turtą galimai valdo kiti asmenys.

„Sakykime, kad jis turi turtų. Tačiau tokiu atveju, jis juos perleistų patikimiems asmenims. Jo vardo niekur nebus. Tokią schemą būtų labai sunku išsiaiškinti“, – pasakojo buvęs pareigūnas.

Jo teigimu, kartais yra sunku apskaičiuoti ir atviros demokratinės valstybės vadovo turtą, ką jau kalbėti apie užsidariusią Rusiją.

Kitas buvęs JAV iždo departamento pareigūnas tvirtino, kad tiesioginis V.Putino turtas nėra svarbus, nes visa esmė yra jo ryšiuose ir įtakoje kitiems asmenims.

„Žmonės supranta, kad V.Putino valdžia kyla ir jo sugebėjimo sukontroliuoti visus oligarchus ir kitus Rusijos vyriausybės pareigūnus“, – teigė pareigūnas.

V.Putinas gali valdyti įspūdingus turtus Rusijos viduje, tačiau jam nereikia slaptos banko sąskaitos užsienyje, kur slėptų savo pinigus.

Buvęs valstybės departamento pareigūnas Brettas Bruenas tvirtino, kad tokį tyrimą yra būtina atlikti.

„Mes turime nutraukti šydą nuo klausimo, kaip jis uždirba pinigus. – kalbėjo B.Bruenas. – Tai yra kritinis klausimas norint suprasti tai, kas motyvuoja Rusijos veiksmus. Tai taip pat parodys Rusijos žmonėms, koks korupcijos lygis vyrauja šalyje ir kiek turtų turi oligarchai, kol paprasti žmonės skursta.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.