Pedofilijos kirtis – artimam popiežiaus Pranciškaus patarėjui

Dar vienas smūgis Bažnyčiai – dėl vaikų lytinio išnaudojimo kaltu pripažintas vienas artimiausių pontifiko patarėjų. Australijos kardinolas ir Vatikano finansų vadovas George’as Pellas gali greitai atsidurti kalėjime.

Kardinolas G.Pellas iki šiol neigia vykdęs lytinius nusikaltimus prieš paauglius.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Kardinolas G.Pellas iki šiol neigia vykdęs lytinius nusikaltimus prieš paauglius.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-02-28 10:03, atnaujinta 2019-02-28 10:08

77-erių australas dvasininkas pripažintas kaltu už praėjusio amžiaus paskutinį dešimtmetį vykdytus lytinius nusikaltimus. Vyras lytiškai išnaudojo du choristus berniukus, kuriems buvo 12 ir 13 metų. Tuo metu G.Pellas buvo Melburno arkivyskupas.

Po vienų mišių jis rado du berniukus zakristijoje ragaujančius vyną. Pasakęs, kad antraip jie sulauks didelių problemų, vyras privertė paauglius patenkinti jo lytinę aistrą. Vieną iš jų jis dar kartą išnaudojo 1997-aisiais.

Iš dviejų dvasininko aukų viena 2014-aisiais mirė nuo narkotikų perdozavimo. Kitas vyras vakar raštu pareiškė, kad jam ši byla „dar nebaigta“, ir dalyvavo liudijimuose.

„Patyriau gėdą, vienatvę, depresiją ir sunkumus dėl šių nusikaltimų. Kaip ir daugybei kitų prievartos aukų, užtruko daug metų, kol supratau, kokį poveikį visa tai turėjo mano gyvenimui“, – sakė vyras.

Teigiama, kad skambant liudijimui kardinolas, kuris neigia savo kaltę, nė nesuvirpėjo ir neparodė jokių emocijų – ramiai kažką žymėjosi savo užrašų knygelėje.

G.Pellas yra aukščiausio rango katalikų dvasininkas, nuteistas dėl vaikų lytinio išnaudojimo. Jis visuomet laikytas trečiuoju pagal rangą Šventajame Soste.

2003-iaisiais jis buvo paskirtas į kardinolų kolegiją, kuri, be kita ko, renka popiežių. O 2014 m. popiežius Pranciškus paskyrė G.Pellą Vatikano finansų vadovu.

Dėl kaltinimų vaikų išnaudojimu jis jau kurį laiką šių pareigų neina.

G.Pellas priklausė ir vadinamajai C9 kardinolų tarybai – didelę įtaką turinčiai popiežiaus Pranciškaus patarėjų institucijai. Pernai jis iš jos buvo pašalintas.

Kokios bausmės jis sulauks, kol kas nėra aišku, tačiau pagal Australijos įstatymus jam gresia iki 50 metų kalėjimo.

Per savo advokatus antradienį dvasininkas dar kartą visus kaltinimus atmetė, o jį ginantys teisininkai ketina nuosprendį skųsti.

„Kaltinimai melagingi. Visa seksualinio išnaudojimo sąvoka man yra bjauri“, – dvasininkas prieš tai sakė teisme.

Beje, nuosprendis dvasininkui buvo priimtas jau gruodžio mėnesį, tačiau teismo nurodymu iki šiol laikytas paslaptimi, kad nebūtų daroma įtaka dar vienam teisiniam procesui, susijusiam su G.Pellu.

Kai antradienį kardinolas atvyko liudyti į pastarąjį posėdį, prie pastato susirinkę žmonės šaukė: „Monstras“, „Supūk pragare“.

Parengta pagal AP, ELTA, BBC informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.