Arabų princas supykdė tėvą: įtampa pasiekė aukščiausią tašką

Saudo Arabijos karališkojoje šeimoje – nesantaikos ženklai, galintys turėti rimtų pasekmių šalies politiniam gyvenimui. Karalių Salmaną supykdė sūnaus, būsimojo sosto įpėdinio, nepaklusnumas.

Saudo Arabijos sosto paveldėtojas Mohammedas (maketas dešinėje) ėmė nebesutarti su savo tėvu karaliumi.<br>AP nuotr.
Saudo Arabijos sosto paveldėtojas Mohammedas (maketas dešinėje) ėmė nebesutarti su savo tėvu karaliumi.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 9, 2019, 4:42 PM

Karalius Salmanas bin Abdulazizas Al Saudas ir princas Mohammedas bin Salmanas pastarosiomis savaitėmis nesutaria dėl daugelio klausimų, įskaitant karą Jemene, teigia karališkajai šeimai artimi šaltiniai.

Trintis tarp 83 metų monarho ir 33 metų princo auga nuo tada, kai Saudo Arabijos konsulate Turkijoje buvo nužudytas žurnalistas Jamalas Khashoggi – CŽV pranešė nustačiusi, kad žmogžudystę užsakė princas Mohammedas.

Bet aukščiausią lygį įtampa pasiekė vasario pabaigoje, karaliui viešint Egipte. Patarėjai įspėjo Salmaną, kad namuose gali būti rengiamas prieš jį nukreiptas planas.

Palyda buvo taip susirūpinusi dėl pavojaus karaliaus valdžiai, kad buvo skubiai suformuota nauja apsaugos komanda, kurią sudarė per 30 specialiai atrinktų, karaliui lojalių narių iš Vidaus reikalų ministerijos.

Naujoji apsauga buvo atskraidinta į Egiptą ir pakeitė ankstesnę. Kai kurie pastarosios nariai, baimintasi, galėjo būti palankūs princui Mohammedui.

Karaliaus patarėjai atleido ir visą Egipto saugumo personalą, kuris saugojo aukšto rango svečius.

Dar vienas komplikuotų tėvo ir sūnaus santykių ženklas – princo Mohammedo nebuvo tarp svečių, ar Rijado oro uoste pasitikusių sugrįžusį karalių. Ekspertų teigimu, toks karališkojo protokolo pažeidimas gali būti vertinamas kaip įspėjimas sosto įpėdiniui.

Mohammedas yra aštuntas iš trylikos karaliaus Salmano vaikų, vyriausias jo ir trečiosios žmonos Fahdos bint Falah sūnus. Sosto įpėdiniu jis buvo paskirtas 2017 metais ir šis sprendimas, nors mažai tikėtina, bet gali būti keičiamas.

Kelionės į Egiptą metu princas Mohammedas, kaip įprasta, ėjo „pavaduojančio karaliaus“ pareigas. Kol tėvas buvo išvykęs, jis patvirtino du labai svarbius paskyrimus.

Saudo Arabijos ambasadore Jungtinėse Amerikos Valstijose jis paskyrė Reemą bint Bandar bin Sultan, kuri tapo pirmąja Saudo Arabijos moterimi diplomate, atstovaujančia savo šaliai užsienyje.

Be to, jaunėlį brolį Khalidą bin Salmaną įdarbino Gynybos ministerijoje. Pats Mohammedas yra Saudo Arabijos gynybos ministras, o brolis gavo pavaduotojo pareigas. Šis, karaliaus nuomone, pernelyg ankstyvas paskyrimas dar labiau sutelkė valdžią vienoje karališkosios šeimos atšakoje.

Karališkieji paskyrimai beveik visada skelbiami paties karaliaus vardu, tačiau vasario 23 dienos dekretus pasirašė „pavaduojantis karalius“. Šias pareigas einantis asmuo savo galių šitaip nebuvo panaudojęs ištisus dešimtmečius.

O karalius Salmanas pastaruoju metu bando užglaistyti žalą, kurią karalystei padarė J.Khashoggi nužudymas.

Jo rėmėjai ragina valdovą aktyviau dalyvauti priimant sprendimus ir neleisti įpėdiniui perimti dar daugiau galios.

Parengta pagal „The Guardian“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.