J. Trudeau lydi nesėkmės: premjeras raginamas atsistatydinti

Kanados ministrą pirmininką Justiną Trudeau lydi nesėkmės – apie atsistatydinimą pranešė dar viena jo kabineto ministrė. Šalyje kilusi politinė krizė gali skaudžiai atsiliepti premjerui prieš rinkimus.

J.Philpott biudžeto ministre J.Trudeau paskyrė visai neseniai, bet jų keliai išsiskyrė.<br>„PA Pictures“/„Scanpix“ nuotr.
J.Philpott biudžeto ministre J.Trudeau paskyrė visai neseniai, bet jų keliai išsiskyrė.<br>„PA Pictures“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 9, 2019, 2:03 PM

J.Trudeau pagyrų nuolatos sulaukdavo ne tik gimtojoje šalyje, bet ir užsienyje.

Ilgą laiką aukštais reitingais pasigirti galėjęs politikas, regis, pateko į duobę.

Per kelias savaitės jis neteko jau antro ministro. Be to, praėjusį mėnesį savo postą paliko ir artimiausias ministro pirmininko patarėjas ir geriausias draugas Geraldas Buttsas.

Pasitraukė su trenksmu

Šį kartą apie atsistatydinimą pareiškė biudžeto ministrė Jane Philpott, anksčiau ėjusi sveikatos ministro pareigas.

Ir padarė tai gana skambiai – pasakydama, jog prarado pasitikėjimą J.Trudeau vyriausybe.

„Man labai gaila palikti pareigas, kurias ėjau siekdama svarbių tikslų. Tačiau turiu laikytis pagrindinių savo vertybių, etikos principų ir konstitucinių įsipareigojimų.

Galbūt elgdamiesi pagal savo principus kartais nukenčiame, tačiau sumokėtume didesnę kainą, jei jų nesilaikytume“, – pareiškė Liberalų partijos žvaigžde laikoma J.Philpott.

Apie sprendimą trauktis iš posto ministrė pranešė savo socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje. Ji rašė ilgai svarsčiusi apie įvykius, kurie pastarosiomis savaitėmis krėtė federalinę vyriausybę, ir po rimtų apmąstymų priėjusi prie išvados, kad turi atsistatydinti.

Pasak politikės, šiuo metu Kanadoje ant kortos yra pastatyti tokie pamatiniai principai kaip teisingumo sistemos nepriklausomybė ir sąžiningumas.

Vyriausybę apėmė chaosas

J.Philpott atsistatydinimas susijęs su jau anksčiau pasitraukusia buvusia generaline prokurore ir teisingumo ministre Jody Wilson-Raybould, kuri vėliau buvo pažeminta iki veteranų reikalų ministrės.

Savo kėdės ji nusprendė atsisakyti vasario mėnesį.

Tuomet ją palaikė ir J.Philpott, mat politikės – artimos draugės. Abi jos į politiką atėjo 2015 metais ir gavo ministrų portfelius po to, kai J.Trudeau liberalai užsitikrino daugumą.

Praėjusios savaitės pabaigoje į politinę krizę patekęs J.Trudeau sulaukė netgi raginimų trauktis.

Į premjerą kreipėsi konservatorių lyderis Andrew Scheeras po to, kai J.Wilson-Raybould paliudijo patyrusi spaudimą iš premjero ir kitų aukšto rango pareigūnų nutraukti didžiulei Kanados inžinerijos įmonei iškeltą bylą dėl įtarimų korupcija Libijoje.

J.Trudeau neneigė apie tai kalbėjęs su J.Wilson-Raybould, bet nesutiko, kad jai buvo daromas politinis spaudimas.

Bet A.Scheero tai neįtikino, jis tvirtino, kad J.Trudeau yra įsivėlęs į skandalą, negali eiti savo pareigų, o vyriausybę esą apėmė visiškas chaosas.

Laukia sunkūs rinkimai

Toronto universiteto politikos mokslų profesorius Nelsonas Wisemanas sakė, kad dėl pastarųjų įvykių vyriausybėje J.Trudeau gali smarkiai nukentėti.

„Tai yra tikra bomba. Matome skilimą ir vyriausybėje, ir J.Trudeau partijoje“, – kalbėjo politologas.

Skandalas J.Trudeau ėmė purtyti dar praėjusį mėnesį, kai savo postą paliko artimiausias ministro pirmininko patarėjas ir geriausias draugas G.Buttsas.

Šiandien jis taip pat liudys parlamento Teisingumo komitete.

Tačiau kol nėra pateikti atsakymai galimo politinio spaudimo istorijoje, Kanados premjero reitingai krinta, o ketvirtadalis apklaustųjų sakė galbūt pakeisiantys savo sprendimą spalio mėnesį turinčiuose vykti federaliniuose rinkimuose ir šįkart J.Trudeau nepalaikysiantys.

Parengta pagal „The Guardian“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.