Po „aštuonių Th. May nesėkmių savaičių“ – lemiamas balsavimas dėl „Brexit“ sutarties

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May pirmadienį turėtų atskleisti, ar užsitikrino kokių nors sutarties dėl šalies išstojimo iš Europos Sąjungos pakeitimų, artėjant lemiamam parlamento balsavimui ir likus mažiau kaip trims savaitėms iki numatytos „Brexit“ dienos.

Jeremy Corbynas ir Theresa May – britų politikos lyderiai ir aršiausi priešininkai dėl „Brexit“.<br> Reuters/Scanpix nuor.
Jeremy Corbynas ir Theresa May – britų politikos lyderiai ir aršiausi priešininkai dėl „Brexit“.<br> Reuters/Scanpix nuor.
„Brexit“ vis dar neturi aiškių gairių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Brexit“ vis dar neturi aiškių gairių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jei parlamentarai nepritars pasiektam „Brexit“ susitarimui, išstojimas iš Europos Sąjungos neabejotinai komplikuosis.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Jei parlamentarai nepritars pasiektam „Brexit“ susitarimui, išstojimas iš Europos Sąjungos neabejotinai komplikuosis.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 11, 2019, 11:50 AM

Prieš du mėnesius parlamentas triuškinama dauguma atmetė išstojimo sutartį, kurią Th.May buvo suderinusi su ES, ir pasiuntė premjerę atgal į Briuselį derėtis iš naujo.

Tačiau Bendruomenių Rūmams ruošiantis antradienį vėl balsuoti dėl „Brexit“ susitarimo, premjerė negali pasigirti dideliais savo pastangų rezultatais, todėl skamba perspėjimai apie gresiantį naują žeminamą pralaimėjimą.

Jeigu sutartis nesulauktų pakankamo palaikymo, Britanijai gali tekti kovo 29 dieną užbaigti 46 metus trukusius ryšius su savo pagrindine prekybos partnere be jokio galiojančio susitarimo. Toks scenarijus veikiausiai sukeltų didžiulę sumaištį abipus Lamanšo sąsiaurio.

Vis dėlto tokia baigtis taip pat padidintų tikimybę, kad „Brexit“ bus atidėtas.

Th.May Konservatorių partijos eurofilų frakcija galbūt sveikintų atidėjimą kaip žingsnį, galimai vedantį į antrąjį referendumą dėl narystės ES, tačiau euroskeptikai tokiai galimybei griežtai nepritaria.

„Aštuonios nesėkmių savaitės“

Britų ir Europos pareigūnai savaitgalį stengėsi rasti išeitį iš aklavietės. Th.May taip pat yra pasiruošusi paskutinę minutę nuvykti į Briuselį, jeigu to prireiktų susitarimui patvirtinti.

Tačiau ES jau atmetė daugumą premjerės reikalavimų ir užsiminė, kad bet kokios jos išsirūpintos nuolaidos neatrodys pakankamos britų įstatymų leidėjų nuomonei pakeisti.

Opozicinės Leiboristų partijos atstovas „Brexit“ reikalams Keiras Starmeris sekmadienį piktinosi dėl Th.May „aštuonių nesėkmių savaičių“ ir sakė, kad ministrė pirmininkė grįžta su lygiai tokiais pačiais pasiūlymais, kurie jau buvo atmesti.

Ministrai pripažįsta, kad sutartis nėra tobula, bet suteikia geriausių galimybių judėti į priekį. Jie perspėja, kad atmetus susitarimą gali iškilti pavojus visam „Brexit“ procesui.

Susidūrusi su kabineto narių maišto grėsme Th.May pažadėjo, jog jeigu parlamento nariai atmestų jos planą, jie galės vėliau šią savaitę balsuoti, ar Jungtinė Karalystė turėtų palikti ES be jokio susitarimo, ar siekti, kad pasitraukimas būtų atidėtas.

„Yra rizika ir galimybė, kad galiausiai neteksime „Brexit“, jeigu per porą ateinančių savaičių balsai susidėlios netinkamai“, – sekmadienį visuomeniniam transliuotojui BBC sakė užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas.

„Demokratijos katastrofa“

Preliminarus susitarimas buvo parengtas po ilgiau kaip metus trukusių įtemptų derybų. Jis apibrėžia Britanijos finansinius įsipareigojimus Bendrijai, Jungtinėje Karalystėje gyvenančių europiečių ir ES gyvenančių britų teises, sienos tarp Airijos Respublikos ir Šiaurės Airijos provincijos statusą, taip pat pereinamojo laikotarpio planus.

Tačiau viso politinio spektro įstatymų leidėjai Londone nuolat rasdavo jiems nepatinkančių punktų, tad sausį susitarimas buvo atmestas 432 balsais prieš 202.

Vėliau įstatymų leidėjai nubalsavo, kad Th.May būtų įpareigota siekti pokyčių bene prieštaringiausiai vertinamoje susitarimo dalyje, apibrėžiančioje vadinamąją apsidraudžiamąją priemonę (angl. backstop), turinčia užtikrinti, kad po „Brexit“ siena tarp Airijos ir Šiaurės Airijos liks atvira.

Tokiu atveju Britanija liktų ES muitų sąjungos ir, iš dalies, bendrosios rinkos narė. Ši priemonė nebebūtų taikoma tik radus kitą būdą – pavyzdžiui, sudarius laisvosios prekybos sutartį – leidžiantį išvengti tikrinimų pasienyje.

Daugelis parlamento narių baiminasi, kad šis mechanizmas yra spąstai, turintys išlaikyti JK susaistytą su ES taisyklėmis, bet Briuselis atmetė raginimus nustatyti kokį nors fiksuotą priemonės galiojimo terminą arba sudaryti galimybę vienašališkai jos atsisakyti.

ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier penktadienį pakartojo, kad blokas gali pasiūlyti teisiškai įpareigojantį pareiškimą, patvirtinantį, jog apsidraudžiamoji priemonė yra suvokiama kaip laikinas įrankis.

Vis dėlto abejotina, ar šio prancūzo, sekmadienį praleidusio Dubline, kur jis stebėjo Šešių tautų regbio pirmenybių rungtynes kartu su Airijos premjeru Leo Varadkaru, patikinimų pakaks.

„Neišvengiama, kad ši nepakeista išstojimo sutartis balsuojant vėl bus atmesta“, – sekmadienį perspėjo du įtakingi „Brexit“ palaikantys parlamento nariai: Steve'as Bakeris ir Nigelas Doddsas.

Kitas uolus „Brexit“ šalininkas Jacobas Reesas-Moggas laikraštyje „Sunday Express“ rašo: „Išstojimo be sutarties nėra ko bijoti. Tai atveria duris į klestėjimą.“

Jeigu susitarimas būtų atmestas, Th.May pažadėjo, kad ketvirtadienį bus balsuojama dėl galimybės trumpam atidėti „Brexit“, bet perspėjo įstatymų leidėjus, jog jie negalės išvengti priimti sprendimą.

Bet kokiam pasiūlymui atidėti išstojimą dar turėtų pritarti kitų 27 ES šalių lyderiai. Jie planuoja susitikti Briuselyje kovo 21–22 dienomis, likus savaitei iki „Brexit“ dienos.

Buvęs JK „Brexit“ sekretorius Davidas Davisas sekmadienį sakė BBC, kad atidėjus Britanijos išstojimą būtų nuvilti visi, per 2016 metų referendumą balsavę už pasitraukimą iš Bendrijos, o toks scenarijus būtų „demokratijos katastrofa“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuvoje prasideda intensyviausių karinių pratybų ciklas