Teroro akto Briuselyje vykdytojui prokurorai reikalauja griežčiausios bausmės

Prokurorai pirmadienį pareikalavo skirti įkalinimo iki gyvos galvos bausmę Prancūzijos piliečiui Mehdi Nemmouche'ui, pripažintam kaltu dėl 2014 metais Žydų muziejuje Briuselyje įvykdyto keturių žmonių „teroristinio“ nužudymo.

Prancūzijos pilietį Mehdi Nemmouche'ą prisiekusieji ketvirtadienį pripažino kaltu dėl keturių žmonių nužudymo Žydų muziejuje Briuselyje 2014 metais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Prancūzijos pilietį Mehdi Nemmouche'ą prisiekusieji ketvirtadienį pripažino kaltu dėl keturių žmonių nužudymo Žydų muziejuje Briuselyje 2014 metais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 11, 2019, 3:25 PM, atnaujinta Mar 11, 2019, 3:30 PM

Praėjusią savaitę prisiekusiųjų teismas paskelbė savo verdiktą, pripažindamas 33 metų M.Nemmouche'ą kaltu dėl 2014 metų gegužės 24 dieną Belgijos sostinę sukrėtusios antisemitinės ginkluotos atakos, kurią jis įvykdė sugrįžęs iš Sirijos.

„Neturėdami nė menkiausios abejonės prašome, kad Medi Nemmouche'ui būtų skirta įkalinimo iki gyvos galvos bausmė“, – prokuroras Yves'as Moreau sakė Briuselio teisme, pavadindamas nuteistąjį „bailiu“ ir „psichopatu“.

Po prokurorų ir gynėjų baigiamųjų kalbų 12 prisiekusiųjų ir trys teisėjai pirmadienį vėl trumpam pasišalins, kad priimtų sprendimą dėl bausmės. Jos paskelbimo laukiama vakare.

Teismas išsiaiškino, kad pistoletu ir Kalašnikovo automatu ginkluotas M. Nemmouche'as keturias savo aukas šaltakraujiškai nušovė per mažiau nei pusantros minutės. Vėliau į nusikaltimo vietą atvykęs paramedikas pareiškė, kad užpuolikas šaudė tiksliai kaip „chirurgas“.

Prokurorai taip pat pareikalavo 30 metų laisvės atėmimo bausmės Nacerui Bendrerai, nuteistam už tai, kad bendrininkavo su M. Nemmouche'u ir parūpino jam ginklų.

„Pone Nemmouche'ai, jūs tiesiog esate bailys; žudote žmones, šaudydami į juos iš nugaros, žudote senas moteris, šaudydami į jas iš automato; jūs žudote, nes jaučiate malonumą žudyti“, – sakė Y.Moreau.

„Jeigu sakote, kad Belgijoje galima būti teroristu ir nesulaukti labai griežtos bausmės, tai neturėtume stebėtis matydami, kad žmonės atvyksta į šią šalį su bombomis ir automatais savo lagaminuose“, – kreipėsi Y.Moreau į prisiekusiuosius, ragindamas juos nenuolaidžiauti.

Anot prokuratūros, tai buvo pirmoji ataka Europoje, įvykdyta iš Sirijos grįžusių džihadistų.

Po pusantrų metų, 2015-ųjų lapkričio 13 dieną, per džihadistų atakas Paryžiuje žuvo 130 žmonių.

M.Nemmouche'as jam pareikštus kaltinimus neigė. Jo advokatai tvirtino, kad už šaudynes muziejuje atsakingas ne džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“. Anot jų, tai buvo „tikslinė egzekucija“, kurios taikinys buvo Izraelio žvalgybos agentūros „Mossad“ agentai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.