Th. May: nepriėmus susitarimo, „Brexit“ gali neįvykti

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May antradienį perspėjo britų parlamentarus, kad jei per šįvakar vyksiantį balsavimą nebus pritarta jos susitarimui su Briuseliu dėl „Brexit“, šalis gali ir nebeišstoti iš Europos Sąjungos.

 Britų premjerė Theresa May.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Britų premjerė Theresa May.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 12, 2019, 4:33 PM, atnaujinta Mar 12, 2019, 5:06 PM

„Jei per šio vakaro balsavimą jam nebus pritarta, jei susitarimui nebus pritarta, galime netekti „Brexit“, – pareiškė premjerė Bendruomenių Rūmuose.

Balsavimas žemuosiuose Bendruomenių Rūmuose numatomas nuo 19 valandą (21 val. Lietuvos laiku).

Euroskeptikai ragina atmesti susitarimą

Grupė „Brexit“ remiančių britų parlamentarų, kurių kolegos paprašė išstudijuoti Didžiosios Britanijos ir Europos Sąjungos „skyrybų“ susitarimo pakeitimus, rekomendavo parlamentui per antradienio balsavimą jį atmesti.

„Atsižvelgdami į savo ir kitų teisinę analizę nerekomenduojame šiandien priimti vyriausybės pasiūlymo“, – grupės vardu pareiškė konservatorių parlamentaras Billas Cashas.

Šioje grupėje yra vienas teisininkas, šeši konservatorių parlamentarai ir Šiaurės Airijos Demokratinės junionistų partijos (DUP) pirmininko pavaduotojas Nigelas Doddsas.

Be 10 DUP parlamentarų paramos „Brexit“ susitarimas tikriausiai nebus priimtas per Bendruomenių Rūmų balsavimą antradienį vakare.

Ministrė pirmininkė Th. May ir ES susitarė dėl naujų garantijų susitarime numatytam „apsidraudžiamosios priemonės“ (backstop) Airijos sienos klausimu planui. „Apsidraudžiamoji priemonė“ yra pagrindinis „Brexit“ šalininkų susirūpinimą keliantis dalykas: nuogąstaujama, kad dėl jos Britanija prieš savo norą gali likti neribotą laiką įstrigusi muitų sąjungoje su ES.

Generalinis atornėjus Geoffrey Coxas parlamentarams pasakė, kad paskutinę minutę sudaryti susitarimai „mažina riziką“, jog Britanija „neribotą laiką ir ne savo noru“ turės laikytis vadinamosios apsidraudžiamosios priemonės, turinčios užtikrinti, kad po „Brexit“ siena tarp Airijos Respublikos ir JK Šiaurės Airijos provincijos išliktų atvira.

Vis dėlto „lieka nepakitusi teisinė rizika“, kad Britanija neturės teisinių priemonių atsisakyti šios priemonės be ES pritarimo, ir gali įstrigti, jei derybos su ES dėl alternatyvos paprasčiausiai žlugtų.

N.Doddsas parlamentarams pareiškė: „Pagal tai, ką šiandien sako generalinis atornėjus, (...) faktas tas, kad Šiaurės Airija ir likusi JK dalis galėtų įstrigti.“

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.