M. Barnier: „ES reikia britų plano prieš priimant sprendimą dėl „Brexit“ atidėjimo“

Didžioji Britanija turės paaiškinti Europos Sąjungai savo planus, kaip ji planuoja gauti savo įstatymų leidėjų pritarimą skyrybų su Briuseliu susitarimui, ir tik tada bus galima nuspręsti, ar leisti atidėti „Brexit“, trečiadienį pareiškė vyriausiasis Bendrijos derybininkas Michelis Barnier.

 M.Barnier pareiškė, kad Didžioji Britanija turės paaiškinti Europos Sąjungai savo planus.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 M.Barnier pareiškė, kad Didžioji Britanija turės paaiškinti Europos Sąjungai savo planus.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 13, 2019, 12:17 PM, atnaujinta Mar 13, 2019, 1:01 PM

„Dar prieš mums nusprendžiant dėl („Brexit“) atidėjimo, Jungtinė Karalystė privalo mums pasakyti, koks yra jos pasirinkimas, mūsų laukiama aiški pozicija“, – sakė M. Barnier Europos Parlamento nariams.

„Po šio balsavimo... britų vyriausybė turės pasakyti, kaip ji nori tęsti, – kalbėjo M. Barnier. – Jungtinės Karalystės pareiga pasakyti mums, ko ji nori dėl būsimų santykių, koks jos pasirinkimas, aiški linija, kuri turi būti jos.“

„Tai atviras klausimas, į kurį laukiame atsakymo, ir tai klausimas, į kurį reikia atsakyti dar prieš bet kokį sprendimą dėl atidėjimo. Kodėl mums pratęsti derybas? Ką daryti? Nes derybos dėl (ES sutarties) 50-ojo straipsnio užbaigtos, turime sutartį, ji čia“, – sakė bloko derybininkas, turėdamas omenyje Britanijos išstojimo susitarimą.

Anksčiau ES pareigūnai užsiminė, kad Britanijai gali būti suteikta papildomo laiko siekiant susitarti dėl tvarkingo išstojimo plano. Pratęsimas būtų vienkartinis.

Tačiau jei Britanija dar būtų bloke, kai gegužės 23-iąją prasidės Europos Parlamento rinkimai, ji turėtų leisti savo piliečiams juose balsuoti. Šis dalykas komplikuoja ilgo pratęsimo perspektyvą.

Antradienį parlamentarai triuškinama balsų dauguma atmetė parengto „Brexit“ susitarimo projektą.

Britanijos įstatymų leidėjai vėliau trečiadienį balsuos, ar po dviejų savaičių palikti ES nesudarius jokios sutarties.

Jei britų parlamentarai pasisakys prieš išstojimą be sutarties ir ketvirtadienį išreikš norą, kad „Brexit“ būtų atidėtas, tam turės pritarti likusios 27 Bendrijos valstybės.

Jų lyderiai kovo 21–22 dienomis susitiks Briuselyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.