Europos Parlamento vadovas gyrė diktatoriaus B. Mussolini pastangas

Dešiniajam sparnui priklausantis Europos Parlamento pirmininkas italas Antonio Tajani ketvirtadienį išprovokavo priešišką reakciją, interviu radijui pagyręs diktatoriaus Benito Mussolini pastangas.

 Ketvirtadienį Italijoje socialiniuose tinkluose daug kas minėjo A.Tajani.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
 Ketvirtadienį Italijoje socialiniuose tinkluose daug kas minėjo A.Tajani.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 14, 2019, 2:42 PM, atnaujinta Mar 14, 2019, 3:46 PM

„Nebūtina sutikti su jo metodais,.. bet būkime teisingi: Mussolini nutiesė kelių, pastatė tiltų, pastatų, sporto objektų, jis perkūrė daug mūsų Italijos dalių“, – sakė A. Tajani, kuris yra artimas magnatui ir buvusiam premjerui Silvio Berlusconi.

„Bendrai kalbant nemanau, kad jo vyriausybės veiksmai buvo pozityvūs. Bet darbai buvo padaryti“, – trečiadienį Italijos radijui sakė A. Tajani. Jis taip pat paminėjo „labai rimtas, nepriimtinas klaidas“, įskaitant oponentų šalinimą, rasės įstatymus ir karo paskelbimą.

Susidūręs su kritikos lavina A. Tajani teisinosi socialiniame tinkle „Twitter“.

„Gėda manipuliuojantiems tuo, ką tariamai pasakiau dėl fašizmo. Visuomet buvau tvirtas antifašistas, niekam neleisiu sakyti kitaip“, – rašė jis.

„Fašistinė diktatūra, rasiniai įstatymai ir mirtys, kurias tai sukėlė, yra tamsiausias Italijos ir Europos istorijos puslapis“, – pridūrė Europos Parlamento pirmininkas.

Ketvirtadienį Italijoje socialiniuose tinkluose daug kas minėjo A. Tajani.

Kairiojo sparno europarlamentarai Briuselyje priminė A. Tajani partijos „Pirmyn, Italija“ (Forza Italia) aljansą su kraštutinių dešiniųjų partijomis „Lyga“ (Lega) ir „Fratelli d'Italia“ („Italijos broliai“).

„Europos Parlamento pirmininko pareiškimai yra nederami ir absoliučiai nepriimtini“, – sakoma EP Žaliųjų frakcijos/Europos laisvojo aljanso vadovės Ska Keller pareiškime.

„Antonio Tajani privalo atšaukti savo komentarus, kuriais normalizuojamas fašizmas, arba atsistatydinti“, – sakė vokiečių europarlamentarė.

Antonio Tajani vėliau ketvirtadienį atsiprašė už kontroversiškus komentarus, kuriais gyrė diktatoriaus Benito Mussolini pastangas.

„Kaip tvirtų įsitikinimų antifašistas, atsiprašau visų, kuriuos galėjo įžeisti tai, ką pasakiau. Savo komentarais jokiais būdais nesiekiau pateisinti ar nuvertinti nedemokratiško ir totalitariško režimo“, – sakė A.Tajani.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.