Nikaragvos vyriausybė ir opozicija sutarė atnaujinti derybas

Nikaragvos vyriausybė ir opozicija trečiadienį sutarė atnaujinti derybas dėl šalį krečiančios politinės krizės užbaigimo.

 Nikaragvos vyriausybė ir opozicija trečiadienį sutarė atnaujinti derybas dėl šalį krečiančios politinės krizės užbaigimo.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Nikaragvos vyriausybė ir opozicija trečiadienį sutarė atnaujinti derybas dėl šalį krečiančios politinės krizės užbaigimo.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-03-14 12:10

Susitarimas buvo pasiektas valdžiai pažadėjus paleisti dalį protestuotojų, sulaikytų per antivyriausybines demonstracijas.

Derybos bus atnaujintos ketvirtadienį, nurodė vyriausybė ir opozicinis Piliečių aljansas.

Protestų banga Nikaragvoje kilo prieš beveik 11 mėnesių, opozicijos šalininkams išėjus į gatves protestuoti prieš tuometinius planus reformuoti pensijų sistemą. Numatyta reforma vėliau buvo atšaukta, tačiau neramumai nesibaigė ir peraugo į protestų judėjimą prieš prezidento Danielio Ortegos vyriausybę.

Brutalūs saugumo pajėgų veiksmai prieš protestuotojus pareikalavo 325 gyvybių, dar daugiau kaip 700 žmonių laikotarpiu nuo balandžio iki spalio buvo sulaikyti. Be to, tūkstančiai Nikaragvos gyventojų dėl neramumų paliko šalį.

Opozicija kaltina D. Ortegą, buvusį sandinistų sukilėlių vadą, vadovaujant korumpuotai ir brutaliai kairiojo sparno diktatūrai šioje skurdžioje Centrinės Amerikos valstybėje.

Derybos krizei užbaigti vyko su pertrūkiais. Praėjusį mėnesį jos buvo atnaujintos, vyriausybei paleidus į laisvę dešimtis kalinių. Vėliau šie žmonės žiniasklaidai skundėsi, kad namuose juos persekioja policija.

Pastarąsias tris dienas derybos buvo sustabdytos, opozicijai reikalaujant paleisti kitus politinius kalinius ir paankstinti 2021 metais numatytus prezidento rinkimus.

Pagal trečiadienį pasiektą susitarimą vyriausybė įsipareigojo paleisti „nemažą“ skaičių kalinių.

Anksčiau trečiadienį aštuonios moterys, suimtos per antivyriausybinius protestus ir pasiųstos už grotų, nutraukė bado streiką, pranešė jų artimieji.

Bado akciją moterys pradėjo vasario 27-ąją, kai D. Ortegos vyriausybė ir opozicijos aljansas pradėjo pastarąjį derybų raundą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.