Raudonasis Kryžius: ciklonas „sunaikino ar apgadino 90 proc.“ Mozambiko Beiros miesto

Zimbabvėje ir Mozambike praūžęs ciklonas nusinešė mažiausiai 162 gyvybes, dar dešimtys žmonių yra dingę, pirmadienį pranešė pareigūnai ir Raudonasis Kryžius.

 Mozambiką praėjusią savaitę talžęs ciklonas sunaikino ar apgadino 90 proc. Beiros miesto, pirmadienį paskelbė Raudonasis Kryžius.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Mozambiką praėjusią savaitę talžęs ciklonas sunaikino ar apgadino 90 proc. Beiros miesto, pirmadienį paskelbė Raudonasis Kryžius.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 18, 2019, 2:03 PM, atnaujinta Mar 18, 2019, 4:54 PM

Pranešime taip pat sakoma, kad ciklonas „Idai“ padarė „didžiulę ir siaubingą“ žalą Mozambiko Beiros mieste, kurį talžė ketvirtadienį vakare.

Vėliau ciklonas nuslinko į kaimyninę Zimbabvę – kur siautė įnirtingi vėjai ir kilo staigių potvynių, sugadinusių kelių ir sugriuvusių namų.

„Ciklono „Idai“, užklupusio Mozambiko Beiros miestą, padarytos žalos mastas yra didžiulis ir siaubingas“, – sakoma Tarptautinės Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio draugijų federacijos (IFRC) pareiškime.

Jame nurodoma, kad 90 proc. miesto, kuriame gyvena 530 tūkst. žmonių, ir jo apylinkės yra „apgriautos ar sugriautos“.

„Situacija baisi. Nuniokojimo mastas milžiniškas, – sakė IFRC atstovas Jamie LeSueuras. – Beveik viskas sugriauta. Ryšių linijos visiškai nutrauktos, keliai sunaikinti. Kai kurios paveiktos bendruomenės nepasiekiamos.“

Sekmadienį griuvus didelei užtvankai buvo atkirstas paskutinis kelias į Beirą, sakė jis.

Naujienų agentūros AFP iš oficialių šaltinių surinktais duomenimis, Mozambike žuvo 73 žmonės, 55 iš jų – Beiroje, o Zimbabvėje žuvo 89 žmonės.

Zimbabvėje dingusiųjų yra mažiausiai 150; manoma, kad tarp jų yra daug vyriausybės darbuotojų, kurių gyvenamąjį kompleksą užliejo potvynio vandenys.

Mozambiko aplinkos ministras Celso Correiaperspėjo, kad žuvusiųjų skaičius didės.

„Galvoju, kad tai didžiausia stichinė nelaimė, kokią yra patyręs Mozambikas. Viskas sugriauta“, – sekmadienį vakare AFP sakė jis. Ministras kalbėjo Beiros tarptautiniame oro uoste, kuris dėl ciklono padarytos žalos buvo uždarytas, bet dabar vėl dirba.

Zimbabvėje „Idai“ griovė namus ir tiltus, palikdamas nuniokotą ruožą, kuris, pasak gynybos ministro pareigas einančio Perrence'o Shiri, „primena didelio karo padarinius“.

„Padaryta daug žalos mūsų objektams ir žmonėms“, – lankydamasis rytiniuose šalies rajonuose televizijai sakė jis.

Kelius prarijo didžiules įgriuvos, tiltus į šipulius sudaužė staigūs potvyniai, pranešė AFP fotografas.

„Tai didžiausia žala infrastruktūrai, kokią esame patyrę“, – sakė Zimbabvės transporto ir infrastruktūros plėtros ministras Joelis Biggie Matiza.

Nukentėjo mokykla

Zimbabvėje labiausiai nukentėjo rytinis Čimanimanio rajonas, kur staigūs potvyniai nunešė daug namų ir daugumą tiltų.

Labiausiai nukentėjusios vietos vis dar nepasiekiamos, o kariškių gelbėjimo sraigtasparnių skrydžiams trukdo stiprus vėjas ir tiršti debesys.

Rajone žuvo vienos vidurinės mokyklos du mokiniai ir darbuotojas, kai į jų bendrabutį atsitrenkė su nuošliauža nuslinkęs didelis akmuo.

Kariai sekmadienį padėjo išgelbėti beveik 200 išgyvenusių moksleivių, mokytojų ir darbuotojų, kurie buvo įstrigę toje Činanimanio mokykloje.

„Mokytojai ir mokyklos administracija deda visas pastangas, kad vaikai atvyktų, o mes vežame juos namo, bet atrodo, kad situacija blogėja“, – valstybiniam transliuotojui ZBC sakė viena iš vaikų motinų, išreikšdama susirūpinimą dėl tebesitęsiančių liūčių.

Čimanimanio rajono parlamento narys Joshua Sacco AFP telefonu sakė, kad dingo „150–200 žmonių“.

Manoma, kad dauguma jų yra vyriausybės darbuotojai, kurių gyvenamąjį kompleksą visiškai užliejo vanduo. Jų likimas nežinomas, nes tos vietos vis dar neįmanoma pasiekti.

„Mes nerimaujame, nes visi šie namai buvo staiga užlieti ir tiesiogine prasme nunešti... Ten yra maždaug 147 dingę žmonės“, – sakė jis.

Zimbabvės prezidentas Emmersonas Mnangagwa, kuris nutraukė vizitą Abu Dabyje, pirmadienį sugrįžęs pasakė: „Mes kaip šalis labai liūdime.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.