Vertingos tapo net nuotekos: vanduo iš čiaupo šokiravo venesueliečius

Skelbiama, kad Venesueloje elektros tiekimas jau yra atnaujintas, tačiau toliau trūkinėja vandens tiekimas, o apie vaistus arba kasdienes prekes neverta netgi svajoti. Atsiradus elektrai viename mieste iš čiaupų pasipylė juodas vanduo. Iš kritinės padėties venesueliečiai mėgina suktis įvairiausiais būdais.

 Venesueliečiai bakus pildosi nuotekų vandeniu, nes brangus yra kiekvienas lašas.<br> lrytas.lt koliažas.
 Venesueliečiai bakus pildosi nuotekų vandeniu, nes brangus yra kiekvienas lašas.<br> lrytas.lt koliažas.
 Venesueliečiai bakus pildosi nuotekų vandeniu, nes brangus yra kiekvienas lašas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Venesueliečiai bakus pildosi nuotekų vandeniu, nes brangus yra kiekvienas lašas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Atsiradus elektrai iš čiaupų bėgti pradėjo juodas vanduo.
Atsiradus elektrai iš čiaupų bėgti pradėjo juodas vanduo.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 18, 2019, 8:38 AM

Karakase gyvenanti Rosa Elena serga diabetu. Kai mieste dingo elektra ir dabar įjungiama tiktai retkarčiais, moteris sunerimo, kad netrukus suges jos insulinas, kurį reikia laikyti šaltai.

Dabar kasdien mieste ji suka ratus ieškodama indinių nimbamedžių – jų lapuose gausu cukraus. Moteris įsitikinusi, jog vartodama trintus lapus galės bent kurį laiką kontroliuoti diabetą.

Jos istorija – iliustracija to, su kuo susiduria venesueliečiai.

Jau savaitę šalyje elektra tiekiama su dideliai pertrūkiais. Kartais jos nebūna, kartais įsijungia trumpam.

Šaldytuvuose pūva maistas, ligoninėse tapo sudėtinga ir pavojinga atlikti operacijas, o gyvybę palaikančius aparatus energija maitina generatoriai.

Šiomis dienomis galima pamatyti, kaip venesueliečiai mieste ieško vietų, kur stipriau veiktų jų telefono signalas, – prastas tapo ir ryšys.

Kaimynai dalijasi tuo, ką turi. Vieno daugiabučio gyventojas pasakojo paskolinęs elektros generatorių visiems kaimynams, kad jie galėtų įsikrauti mobiliuosius telefonus ar prijungti būtinus įrenginius.

Nors įprastai Venesueloje dėl vyriausybės subsidijų benzinas kainuoja centus, dėl energijos tiekimo sutrikimo neveikia daugybė degalinių ir nepapildomos degalų atsargos. Be to, draudžiama benziną piltis į kanistrus, todėl nemažai žmonių perka degalus savo generatoriams juodojoje rinkoje.

„Valdžia tai vadina kontrabanda, o mes – išlikimu“, – teigė Karakase gyvenanti Carolina.

Pedro Martinezas, anksčiau dirbęs ūkiuose, kaimynus moko, kaip sūdyti mėsą, kad jos atsargas būtų galima išsaugoti ir be šaldytuvo.

„Vištiena ir žuvis seniausiai supuvo, bet jautieną dar bandome išgelbėti“, – aiškino Pedro.

Miestuose įsivyravus tamsai prasidėjo nusikaltimai – Karakase kai kurių namų gyventojai budi prie įėjimų sutemus, nes jau patyrė ne vieną apiplėšimą.

Pastaruosius vykdo ir sukarintos grupuotės.

„Čia kaip Džiumandži – bet aplinkui bėgioja ne liūtai ir drambliai, o nacionalinė gvardija ir gaujos“, – sakė P.Martinezas.

Karakase trūksta vandens. Prie vaistinių, kurios parduoda butelius geriamojo vandens, driekiasi milžiniškos eilės. O nuotekų kanaluose žmonės darbuojasi su bakais – siekia surinkti kiekvieną tekantį lašą.

Iš čiaupo San Diego miesto Venesueloje gyventojams pradėjo bėgti juodas vanduo. Žmonės skundžiasi, kad vandentiekis buvo užterštas nafta.

Kūdikio su žmona neseniai susilaukęs Moisesas de Lima pasakojo, kad gausiomis vandens atsargomis jis nori pasirūpinti, nes nežinia, kada situacija pagerės.

„Gyvename karo laikų ekonomikos sąlygomis. Štai ką mums padarė valdžia. Ir ji dar turi sąžinės žaisti pirštų badymo žaidimą ir permesti kaltę vieni kitiems“, – iš įsiūčio drebančiu balsu kalbėjo M.De Lima.

Parengta pagal „The Guardian“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.