Kazachstane per protestus sulaikyti per 20 žmonių

Kazachstano sostinėje per protestus dėl jos pavadinimo keitimo buvo sulaikyti daugiau kaip 20 žmonių, penktadienį pranešė šalies žiniasklaida.

 Ketvirtadienį per susirėmimus su policija Astanoje ir Almatoje buvo sulaikyta daugiau protestuotojų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Ketvirtadienį per susirėmimus su policija Astanoje ir Almatoje buvo sulaikyta daugiau protestuotojų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2019, 12:20 PM

Naujienų agentūra „Interfax“ ir vietos žiniasklaida skelbia, kad Almatos mieste per protestus dėl sostinės pervadinimo buvo sulaikyti apie 20 žmonių. Ketvirtadienį per susirėmimus su policija Astanoje ir Almatoje buvo sulaikyta daugiau protestuotojų.

Kazachstano parlamentas anksčiau šią savaitę per balsavimą nusprendė pervadinti sostinę Astaną į Nursultaną iš pareigų netikėtai pasitraukusio prezidento Nursultano Nazarbajevo garbei.

Sprendimas įsigalios jį pasirašius naujam šalies vadovui.

Neseniai prisaikdintas Kazachstano prezidentas Qasymas-Jomartas Toqaevas pasiūlė pervadinti sostinę, antradienį netikėtai atsistatydinus beveik 30 metų šaliai vadovavusiam N. Nazarbajevui.

Savo pirmuoju oficialiu aktu Q.-J. Toqaevas pasiūlė, kad Astana – didžiulėse šalies stepėse išdygusi naujoji sostinė – būtų pervadinta „Nursultanu“, arba „Šviesos sultonu“.

Kazachstano sostinė 1997 metais buvo perkelta iš šalies didžiausio miesto Almatos į Astaną, iš mažo provincinio miestelio pavirtusią šiuolaikišku didmiesčiu.

Jo pavadinimas iš kazachų kalbos verčiamas kaip „sostinė“ – taigi, ilgą laiką buvo spėliojama, kad anksčiau ar vėliau miestas bus pervadintas jo viziją sukūrusio lyderio garbei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.