Buvusiems islamistams visur užtrenktos durys: jų nenori net pabėgėlių stovyklos

Sirijoje esančiose pabėgėlių stovyklose vyrauja nepavydėtinos sąlygos. Tūkstančiai žmonių neturi stogo virš galvos. Pabėgėlių nenori nei buvusių „Islamo valstybės“ (IV) narių gimtinės, nei pačios stovyklos.

Tūkstančiai sirų ir IV pabėgėlių stovyklose gyvena chaotiškomis sąlygomis.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Tūkstančiai sirų ir IV pabėgėlių stovyklose gyvena chaotiškomis sąlygomis.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 24, 2019, 9:28 PM

Apie 7 tūkst. moterų su vaikais iš daugiau nei 40 šalių, tarp kurių JAV, Australija ir Europos valstybės, šiuo metu Sirijos šiaurės rytuose esančiose pabėgėlių stovyklose gyvena įtampoje ir chaotiškomis sąlygomis.

Pagalbą pabėgėlių stovyklose teikiančios organizacijos tvirtina, kad tarp jų yra šimtai vaikų be palydos. Kai kurie jų yra vos 5 mėnesių kūdikiai.

Išsekę žmonės čia neturi maisto, stovyklose – didelis mirtingumas. Vos prieš porą savaičių viename iš perpildytų pabėgėlių centrų Al Haulo mirė pasaulyje išgarsėjusios atgal į Jungtinę Karalystę nepriimtos Shamimos Begum sūnus.

Organizacijos „Gelbėkit vaikus“ Sirijos skyriaus direktorė Sonia Khush teigia, kad apie 5 tūkst. vaikų Sirijos pabėgėlių stovyklose yra užsieniečiai. Tiesa, į šį skaičių neįtraukiami irakiečių vaikai.

„Kiek tiksliai jų yra, nustatyti sunku dėl kasdien atvykstančių žmonių“, – sakė S.Khush.

Nelydimų vaikų, anot organizacijos skyriaus vadovės, nustatyti faktiškai neįmanoma, nes jie yra nuolatos perduodami iš vienos šeimos į kitą.

Per pastaruosius tris mėnesius į pabėgėlių stovyklas suplūdo 58 tūkst. iš žlungančios IV bėgančių asmenų. 90 proc. jų yra moterys ir vaikai.

Pagalbą teikiančioms organizacijoms yra itin sunku pabėgėliams suteikti pastogę, maistą ir medicinos pagalbą.

Higienos standartai stovyklose yra tokie žemi, kad bet kuriuo momentu čia gali prasidėti dizenterijos protrūkis.

Stovyklose dažnai kyla gaisrų gaminant maistą. Vien per praeitą savaitę jie nusinešė dviejų vaikų gyvybę.

Žmonės dabar čia yra atgabenami gyvuliams skirtais sunkvežimiais. Pirmieji užsieniečiai į sirų pabėgėlių stovyklas atvyko jau prieš pusantrų metų, tačiau pastarosiomis savaitėmis šis skaičius gerokai išaugo, nes kurdų pajėgos atakavo paskutinę IV teritoriją.

Siekiant palengvinti įtampą stovyklose užsieniečiai iš tam tikrų šalių buvo perkelti į atskiras teritorijas.

„Įspūdis, kad jie yra niekur nepageidaujami, tik stiprėja. Jų nenori nei gimtosios šalys, nei šios pabėgėlių stovyklos. Žmonėms lieka tik laukti pasiūlymų iš trečiųjų šalių, kurios sutiktų priimti šiuos pabėgėlius“, – tvirtino UNICEF Vidurinių Rytų skyriaus direktorius Geertas Cappelaere’as.

Pareigūnai teigia, kad atskirti užsieniečius stovyklose turėjo įvairių priežasčių, tačiau svarbiausia iš jų buvo ta, kad jie turi tvirtą ryšį su IV.

„IV yra priežastis, kodėl iš savo namų turėjo bėgti sirai, o dabar buvę IV nariai atvyko čia, tad priėmėme sprendimą atskirti šias dvi grupes, kad nekiltų didesnių neramumų“, – tvirtino vienas pareigūnas.

Sunkumų stovyklose kyla ir bandant į gyvenimą sugrąžinti kare užaugusius vaikus

„Vaikai atvyksta sužeisti, sergantys, išbadėję ir traumuoti. Jie niekada neturėjo normalios vaikystės, tad mes bandome suprasti, kokios psichologinės pagalbos jiems reikia“, – aiškino vieno iš UNICEF biurų Sirijoje vadovas Ghassanas Mediah.

S.Khush teigia, jog didžioji dalis vaikų turi elgesio problemų.

„Jie dažnai rodo agresiją, užsisklendimą arba baimę.

Dauguma vaikų teigia patyrę smurtą arba matę egzekucijas.

Vienintelis būdas spręsti šias problemas yra juos mokyti ir sugrąžinti į normalų gyvenimą“, – pasakojo S.Khush.

Tačiau tai padaryti nėra taip lengva. Mokyklinio amžiaus vaikų Al Haulo pabėgėlių centre per metus nuo 4 tūkst. padaugėjo iki 22 tūkst.

Beveik visi stovyklose esantys nepilnamečiai užaugo kare. O kol jų niekam nereikia, vargu ar vaikams pavyks pamatyti kitokį gyvenimą.

Parengta pagal „The Guardian“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.