Aljanso vadovas tikino, kad Gruzija taps NATO nare

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pirmadienį pakartojo, kad blokas yra nusiteikęs suteikti narystę Gruzijai, nors Maskva prieš tokią galimybę yra griežtai nusistačiusi.

 J. Stoltenbergas vieši Sakartvelo sostinėje Tbilisyje, šioje šalyje praeitą savaitę prasidėjus 12 dienų bendroms NATO ir Gruzijos pratyboms.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J. Stoltenbergas vieši Sakartvelo sostinėje Tbilisyje, šioje šalyje praeitą savaitę prasidėjus 12 dienų bendroms NATO ir Gruzijos pratyboms.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 25, 2019, 1:52 PM

J. Stoltenbergas vieši Sakartvelo sostinėje Tbilisyje, šioje šalyje praeitą savaitę prasidėjus 12 dienų bendroms NATO ir Gruzijos pratyboms.

„29 sąjungininkės yra aiškiai pareiškusios, kad Gruzija taps NATO nare“, – jis sakė per spaudos konferenciją su šalies premjeru Mamuka Bachtadze.

„Toliau bendradarbiausime, kad paruoštume Gruziją NATO narystei“, – pridūrė jis.

Akivaizdžiai turėdamas galvoje Rusijos spaudimą J. Stoltenbergas sakė, kad jokia šalis neturi teisės daryti įtakos NATO atvirų durų politikai.

„Nesutinkame, kad Rusija – arba bet kokia kita galybė - gali spręsti, ką gali daryti (NATO) narės“, – pabrėžė jis.

Per 2008 metų Aljanso viršūnių susitikimą Rumunijoje NATO lyderiai sakė, kad Sakartvelas kada nors ateityje įstos į bloką, bet kol kas nesutiko suteikti šiai šaliai oficialaus narystės veiksmų plano.

Kremlius Gruzijos stojimo į NATO perspektyvą vertina kaip Vakarų šalių kišimąsi į Maskvos tradicinę įtakos zoną.

M. Bachtadze savo ruožtu sakė, kad Maskva neturi teisės atimti iš nepriklausomos valstybės galimybės spręsti dėl „savo saugumo prioritetų“.

„Narystė NATO yra Gruzijos žmonių pasirinkimas, įtvirtintas mūsų konstitucijoje“, – pabrėžė premjeras.

Gruzijos ir NATO bendrame mokymų ir vertinimo centre netoli Tbilisio rengiamose bendrose pratybose dalyvauja 350 karių iš JAV, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Vokietijos ir kitų valstybių sąjungininkių, taip pat Azerbaidžano, Suomijos ir Švedijos.

Įtampa tarp Tbilisio ir Maskvos dėl Sakartvelo provakarietiškos trajektorijos ir šios Kaukazo valstybės separatistinių regionų kontrolės 2008 metais prasiveržė trumpu, bet kruvinu karu.

Per šį konfliktą dėl Maskvos remiamų Pietų Osetijos ir Abchazijos regionų Rusija per penkias dienas sutriuškino nedidelę Gruzijos kariuomenę ir pripažino atsiskyrusių teritorijų nepriklausomybę.

Vėliau Maskva jose įkūrė karines bazes, nors Vakarai ir Tbilisis šį žingsnį pasmerkė kaip „neteisėtą karinę okupaciją“.

Praeitais metais Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas sakė, kad Gruzijos įstojimas į NATO „gali išprovokuoti baisų konfliktą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.