Kazachstano naujasis prezidentas ketina pirmiausia apsilankyti Rusijoje

Kazachstano naujasis prezidentas Qasymas-Jomartas Toqaevas per savo pirmąjį užsienio vizitą aplankys Rusiją, ketvirtadienį paskelbė jo kanceliarija.

 Buvęs Senato pirmininkas Q.-J. Toqaevas prezidentu tapo praėjusią savaitę.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Buvęs Senato pirmininkas Q.-J. Toqaevas prezidentu tapo praėjusią savaitę.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-03-28 15:36, atnaujinta 2019-03-28 15:45

Buvęs Senato pirmininkas Q.-J. Toqaevas prezidentu tapo praėjusią savaitę, netikėtai atsistatydinus jo pirmtakui Nursultanui Nazarbajevui, išdirbusiam šiame poste tris dešimtmečius.

N. Nazarbajevas, valdęs energijos išteklių turtingą Vidurio Azijos valstybę nuo 1991 metų, kai Kazachstanas tapo nepriklausomas nuo Sovietų Sąjungos, apie savo atsistatydinimą paskelbė sakydamas per televiziją transliuotą kalbą.

65 metų karjeros laiptais pakilęs diplomatas ir valdančiosios partijos lojalistas Q.-J. Toqaevas savo pirmojoje kalboje leido suprasti, kad jo pirmtakas išsaugos svarbų vaidmenį politinių sprendimų priėmimo procese.

78-erių N. Nazarbajevas, turintis „valstybės lyderio“ konstitucinį statusą ir visam gyvenimui paskirtas šalies saugumo tarybos vadovu, garsėjo savo atsargia diplomatijos strategija, pagal kurią suteikiamos privilegijos svarbioms partnerėms Rusijai ir Kinijai bei palaikomi geri santykiai su Vakarais.

Taigi, Q.-J. Toqaevo planuojamas vizitas į Rusiją balandžio 3 dieną liudija apie kazachų valdžios ketinimą tęsti tokią politiką.

Į Q.-J. Toqaevo ankstesnes pareigas Senate buvo paskirta N. Nazarbajevo 55 metų dukra Dariga Nazarbajeva, todėl įsisiūbavo kalbos, kad galiausiai šalyje gali įsitvirtinti dinastinis valdymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.