Aukos reikalauja kompensacijų: už dviračio vagystę – 10 metų psichiatrinėje

Lenkijos aukščiausiojo teismo sprendimu į laisvę buvo paleistas 40-metis Lucjanas K., kuris už dviračio vagystę 10 metų buvo laikomas psichiatrijos ligoninėje. Vyras čia prabuvo dvigubai ilgiau, nei turėjo.

Pavogęs dviratį vyras ilgam atsidūrė psichiatrijos ligoninėje. Jo įkalinimas dvigubai viršijo maksimaliai leistiną laiką.<br>„123rf.com“ nuotr.
Pavogęs dviratį vyras ilgam atsidūrė psichiatrijos ligoninėje. Jo įkalinimas dvigubai viršijo maksimaliai leistiną laiką.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Mar 30, 2019, 8:38 PM

Lucjano K. atvejis – jau ketvirtas per pastaruosius kelerius metus, kai dėl visuomenės protestų iš psichiatrijos ligoninių paleidžiami be pagrindo ilgus metus ten praleidę asmenys.

Prieš tai buvo į laisvę paleistas inžinierius Stanislawas Belskis, kuris už septynių kavos pakelių vagystę ligoninėje buvo įkalintas aštuonerius metus.

Feliksas Meszka ir Krystjanas Brollas buvo įkalinti 11 ir 12 metų už barnius su kaimynais.

Pastarųjų dviejų advokatai dabar reikalauja 12 ir 14,5 mln. zlotų (2,8 ir 3,37 mln. eurų) kompensacijų už neteisėtą įkalinimą.

Nesivargino nuodugniai tirti

Taikaus būdo, tačiau psichiškai atsilikęs Lucjanas K. 2008 metais prie parduotuvės pasiėmė svetimą dviratį ir nuvažiavo namo.

Nukentėjęs asmuo parašė pareiškimą policijai, o ji, apklaususi liudininkus, surado Lucjaną K. ir paėmė iš jo dviratį.

Į teismo posėdį Zamoscio miesto teisme Lucjanas K. neatėjo, o ūkininkaujantys ir vargingai gyvenantys tėvai jam nepasamdė advokato. Lucjano K. niekada nematę ir neapžiūrėję gydytojai – psichologas bei psichiatras – pareiškė, kad teisiamasis ir toliau gali daryti panašius nusikaltimus, todėl kelia rimtą pavojų visuomenei.

Remdamasis tokiomis išvadomis teisėjas nurodė Lucjaną K. paguldyti į psichiatrijos ligoninę, nors šis iki tol niekada visuomenei nekėlė jokių problemų.

Pagal įstatymą, teismo ekspertai kas pusmetį privalo tikrinti nuteistojo būklę ir patvirtinti, jog jis privalo toliau likti psichiatrijos ligoninėje.

Iš tiesų niekas to nedarė, bet gydytojai vis pratęsdavo Lucjano K. įkalinimą.

Niekas nepakito net prieš penkerius metus, kai buvo pakeistas įstatymas ir Lucjano K. poelgis tapo nebe nusikaltimu, bet prasižengimu, už kurį skatinama skirti pinigines baudas arba lygtinį paleidimą.

Įsikišo organizacija

Lucjano K. įkalinimas psichiatrijos ligoninėje dvigubai viršijo maksimaliai leistiną laiką ir greičiausiai būtų dar užsitęsęs, jei ne Pilietinių teisių inspekcijos (PTI) įsikišimas.

Lucjano K. tėvai pranešė sūnaus vardu sieksiantys iš valstybės irgi išsireikalauti didžiulę kompensaciją už neteisėtą įkalinimą.

PTI teismo nuosprendžių kontrolės skyriaus vadovė Zuzanna Rudzinska-Bluszcz pareiškė, jog Zamoscio teismas pridarė neleistinų klaidų Lucjano K. byloje.

Inspektorė priminė, kad be asmens sutikimo paguldyti į psichiatrijos ligonines galima tik žmones, kurie kelia didelį pavojų kitiems visuomenės nariams. Tokio pavojaus nekeliantys asmenys turi būti gydomi namie ar poliklinikose.

Inspektorės teigimu, Lucjano K. bei dar kelių kitų skandalingų įkalinimų atvejais psichiatrijos ligoninės iš tiesų atliko vienišų žmonių prieglaudos funkciją.

Kai kurie apžvalgininkai ėmė įtarti, kad taip psichiatrijos ligoninės siekia surinkti maksimalų skaičių pacientų, kad gautų didesnį finansavimą ar nebūtų uždarytos dėl pacientų trūkumo.

Inspektorė priminė, jog už grasinimus susidoroti maksimali bausmė yra dveji metai kalėjimo, bet kai kurie asmenys psichiatrijos ligoninėse praleido po dešimt metų, o vienas rekordininkas net 19.

Pastarasis asmuo neturi jokių giminaičių ir pats nerodo didelio noro išeiti iš ligoninės.

Buvo ir kitų istorijų

Vis dėlto kavą parduotuvėje vogęs S.Belskis bei kaimynams susidorojimu grasinę F.Meszka bei K.Brollas nuolat prašė, kad jiems būtų leista grįžti pas artimuosius.

78 metų K.Brollas visą gyvenimą dirbo inžinieriumi, projektavo automobilių „Opel“ surinkimo gamyklos Glivicių mieste automatikos cechą.

Prieš 8 metus vienas kaimynas pasiskundė policijos pareigūnams, kad inžinierius per ginčą dėl tvoros vietos pagrasino susidoroti.

Į psichiatrijos ligoninę Rybniko mieste uždarytas inžinierius parašė šimtus skundų įvairioms žinyboms. Vyriškis tvirtino, kad buvo nuteistas dėl kaimyno turimų įtakingų pažinčių, tačiau niekas jo likimu nesusidomėjo.

Iš įkalinimo K.Brollas buvo paleistas jį ėmus ginti PTI.

57 metų S.Belskis aštuonerius metus psichiatrinėje praleido už tai, kad pavogė septynis pakelius kavos. Inteligentiškas ir apsiskaitęs vyriškis buvo įsteigęs firmą ir užsiėmė butų bei biurų vidaus įrengimo darbais.

Kai parduotuvėje S.Belskis buvo sulaikytas su pavogta kava, medikai jam nustatė šizofreniją.

Užuot niekada agresyviai nesielgiančiam ir gydymo nevengiančiam S.Belskiui paskyręs gydymą namuose, teismas jį pasiuntė į ligoninę, kurioje buvo įkalintas net aštuoneriems metams.

Dar įtartinesnė 79 metų Katovicų gyventojo F.Meszkos byla.

Mirus žmonai vyriškis dėl to apkaltino klaidų neva padariusius medikus ir apskundė juos rajoninei, o vėliau – Generalinei prokuratūrai.

Teismų metu vienas kaimynas parašė policijai pareiškimą, kad F.Meszka grasino jį nužudyti. Katovicų teismas be jokių kaltės įrodymų ir F.Meszkai net nedalyvaujant bylos nagrinėjime nusiuntė jį į psichiatrijos ligoninę.

Ten vyras praleido kone 11 metų – penkis kartus ilgiau, nei buvo galima jį nubausti. F.Meszkos iškelta byla medikams dėl tariamų klaidų gydant žmoną buvo nutraukta, o neteisėtai F.Meszką į psichiatrinę uždarę teisėjai ir jiems patarinėję gydytojai jokių nuobaudų nesulaukė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.