Vyriausybės kritikė Z. Čaputova išrinkta pirmąja Slovakijos prezidente moterimi

Aplinkosaugos aktyvistė liberalė Zuzana Čaputova buvo išrinkta pirmąja Slovakijos prezidente moterimi.

 Suskaičiavus kone 95 proc. šeštadienį įvykusio antrojo rinkimų rato balsalapių buvo paskelbta, kad politikos naujokė Z. Čaputova gauna 58 proc. balsų – daugiau nei Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Marošas Šefčovičius, gaunantis 42 proc. balsų.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Suskaičiavus kone 95 proc. šeštadienį įvykusio antrojo rinkimų rato balsalapių buvo paskelbta, kad politikos naujokė Z. Čaputova gauna 58 proc. balsų – daugiau nei Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Marošas Šefčovičius, gaunantis 42 proc. balsų.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 31, 2019, 3:33 PM

Suskaičiavus kone 95 proc. šeštadienį įvykusio antrojo rinkimų rato balsalapių buvo paskelbta, kad politikos naujokė Z. Čaputova gauna 58 proc. balsų – daugiau nei Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Marošas Šefčovičius, gaunantis 42 proc. balsų.

M. Šefčovičius pripažino pralaimėjimą ir pasveikino varžovę.

„Nepaprastai džiaugiuosi rezultatais, – sakė Z. Čaputova. – Tai itin tvirtas mandatas man.“

„Zuzana, Zuzana“, – skandavo jos šalininkai.

45 metų Z. Čaputova neturi daug patirties politikoje ir patraukė rinkėjus, kuriuos baugina korupcija bei pagrindinės srovės politika.

Ji tik neseniai tapo partijos „Progresyvioji Slovakija“ vicepirmininke. Ši partija tokia nauja, kad dar neturėjo progos dalyvauti parlamento rinkimuose. Prieš dvi savaites laimėjusi pirmąjį prezidento rinkimų ratą Z. Čaputova atsistatydino iš posto partijoje.

Z. Čaputova tampa penktąja Slovakijos prezidente nuo 1993 metų, kai pasidalijus Čekoslovakijai šalis gavo nepriklausomybę.

5,4 mln. gyventojų turinčios valstybės prezidentas siūlo ministro pirmininko kandidatūrą, skiria Konstitucinio Teismo teisėjus ir turi teisę vetuoti įstatymus. Vis dėlto šalies parlamentas gali atmesti valstybės vadovo veto paprasta balsų dauguma. Daugumą vykdomųjų įgaliojimų turi premjero vadovaujama vyriausybė.

Teisininkė Z. Čaputova yra Slovakijos politikos kylanti žvaigždė. Ji žinoma dėl savo sėkmingos kova su toksiškų atliekų sąvartynu gimtajame Pezinoko miestelyje, esančiame netoli sostinės Bratislavos. Už šias pastangas ji 2016 metais pelnė vieną tarptautinį aplinkosaugos apdovanojimą.

Ši du vaikus viena auginanti išsiskyrusi moteris remia gėjų teises ir nepritaria abortų draudimui konservatyvioje katalikiškoje Slovakijoje.

Z. Čaputova 2017 metais dalyvavo kampanijoje, po kurios buvo atšauktos malonės, suteiktos kaliniams buvusio autoritarinio premjero Vladimiro Mečiaro.

52 metų M. Šefčovičius yra diplomatas, o iki 1989 metais įvykusios Aksominės revoliucijos buvo Komunistų partijos narys.

Jis studijavo diplomatiją Maskvos įsikūrusiame Valstybiniame tarptautinių santykių institute. Vėliau jis dirbo įvairiuose diplomatiniuose postuose, o 2004 metais tapo Slovakijos atstovu prie Europos Sąjungos ir po penkerių metų pradėjo dirbti Europos Komisijoje. Nuo 2010 metų jis pavaduoja šios struktūros pirmininką ir yra atsakingas už Bendrijos energetikos politiką.

M. Šefčovičius priėmė pasiūlymą tapti populisto ekspremjero Roberto Fico kairiosios pakraipos partijos „Smer-SD“ remiamu kandidatu. Šios Slovakijos valdančiosios politinės jėgos reputaciją neseniai apjuodino virtinė korupcijos skandalų.

Mėgindamas užsitikrinti konservatyviųjų rinkėjų paramą reguliariai bažnyčią lankantis M. Šefčovičius per kampaniją deklaravo paramą tradicinėms šeimos vertybėms. Jis yra vedęs ir turi tris vaikus.

Kadenciją baigiantis populiarus prezidentas Andrejus Kiska, kuris antros kadencijos nesiekė, rinkimuose parėmė Z. Čaputovą.

Pernai abu jie rėmė didžiulius antivyriausybinius protestus po žurnalisto Jano Kuciako ir jo sužadėtinės nužudymo. Pora buvo nušauta, kai J. Kuciakas ruošėsi paskelbti straipsnį apie numanomus slovakų politikų ryšius su Italijos mafija.

Dėl šio skandalo buvo priversta atsistatydinti R. Fico koalicinė vyriausybė. Tyrėjai J. Kuciako nužudymą susiejo su jo tyrimu dėl įtariamos vyriausybės korupcijos.

R. Fico partija jau patyrė pralaimėjimų vietos valdžios rinkimuose lapkričio mėnesį, kurie buvo pirmas balsavimas po didžiausių demonstracijų šalyje nuo pat Aksominės revoliucijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.