Lesbietė juodaodė pirmąkart išrinkta Čikagos mere

Čikagos – trečio didžiausio Jungtinių Valstijų miesto – mere antradienį pirmąkart buvo išrinkta juodaodė lesbietė; rinkėjai politikos naujokei patikėjo spręsti sudėtingas ekonominės nelygybės ir ginkluoto smurto problemas.

Lori Lightfoot.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Lori Lightfoot.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Lori Lightfoot.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Lori Lightfoot.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 3, 2019, 8:01 AM

56-erių Lori Lightfoot, anksčiau dirbusi federaline prokurore ir advokate, iki šiol politikoje nedalyvavo, bet savo varžovę rinkimuose įveikė itin didele persvara.

Suskaičiavus beveik visus balsus paaiškėjo, kad L. Lightfoot sulaukė 74 proc. rinkėjų palaikymo, o už kitą kandidatę, taip pat juodaodę Toni Preckwinkle, balsavo 26 proc. Čikagos gyventojų.

L. Lightfoot taps pirmąja savo homoseksualumo neslepiančia miesto vadove ir pirmąja afroamerikiete, užėmusia šį postą. Nuo 1837-ųjų Čikagos mero postą tik vienąkart yra užėmęs juodaodis; moteris iki šiol irgi tik vieną kartą buvo išrinkta į šį postą.

T. Preckwinkle yra Kuko apygardos, kur įsikūrusi Čikaga, tarybos pirmininkė. Politologų vertinimu, rinkimų ji nelaimėjo dėl šių pareigų, nes rinkėjai siekė pokyčių mieste.

„Žmonės tikisi, kad kažkas bus kitaip. Pritrenkiantis jausmas būti įrankiu tam“, – antradienį L. Lightfoot sakė žurnalistams.

Rinkėjai ryžtingai nusprendė, kam nori patikėti 2,7 mln. gyventojų turinčio miesto valdymą ir jo problemų sprendimą. Didžiausios problemos, su kuriomis susiduria Čikaga, yra ekonominė nelygybė ir ginkluotas smurtas, pareikalaujantis daugiau gyvybių nei bet kuriame kitame dideliame JAV mieste.

Pernai Čikagoje buvo nužudyti daugiau kaip 550 žmonių. Tai susiję su ginkluotu smurtu, kurį dažnai dar pakursto prekyba narkotikais, labiausiai tai pastebima neturtinguose ir daugiausia juodaodžių apgyvendintuose rajonuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.