Dažnėjantys nusikaltimai privertė sugriežtinti bausmes: žagintojus norėjo chemiškai kastruoti

Augantis nusikaltimų prieš moteris skaičius Italijos politikus privertė sugriežtinti bausmes smurtautojams. Tarp pasiūlymų buvo net ir cheminė lytinių nusikaltėlių kastracija. Ši idėja suskaldė Parlamentą.

Smurtas prieš moteris Italijoje yra opi tema. Pastaruoju metu vyko ne vienas piketas siekiant atkreipti dėmesį į problemą.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
Smurtas prieš moteris Italijoje yra opi tema. Pastaruoju metu vyko ne vienas piketas siekiant atkreipti dėmesį į problemą.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Italija

2019-04-04 22:56

Šiurpi statistika atskleidžia, kad Italijoje maždaug kas tris paras nužudoma po moterį, dažniausiai iš pavydo.

Kaip alternatyvą įkalinimui radikalių pažiūrų vidaus reikalų ministras Matteo Salvini pasiūlė cheminę kastraciją.

Taip jis sugalvojo po to, kai Sicilijoje trys jauni italai išžagino 19-metę amerikietę ir savo baisų nusikaltimą nufilmavo.

„Jokio pasigailėjimo šiems prievartautojams, kirmėlėms iš Katanijos, kurie išniekino turistę. Garantuota bausmė ir cheminė kastracija!“ – kaip visada kategoriškas socialiniuose tinkluose buvo valdančiosios partijos „La Lega“ („Lyga“) pirmininkas M.Salvini.

Šiurpus nusikaltimas buvo įvykdytas Sicilijoje – du 19-mečiai ir vienas 20-metis išžagino jauną amerikietę, atvykusią į Italiją padirbėti aukle.

Pasiūlymas įteisinti cheminę kastraciją galiausiai buvo atmestas, bet Parlamentas palaimino kitas baudžiamojo kodekso pataisas, kurios turėtų pažaboti smurtautojus.

Opozicija vadino triuku

Cheminę kastraciją, kaip vieną bausmių seksualiniams nusikaltėliams, buvo siūloma įtraukti į Italijos Parlamente skubos tvarka svarstytą smurto prieš moteris įstatymą.

Tačiau toks siūlymas suskaldė valdančiąją daugumą – cheminę kastraciją moterų mulkinimu pavadino populistinio Penkių žvaigždučių judėjimo atstovai.

„Žinoma, kad nebalsuosime už tokią pataisą. Sakyti, jog mes tave kastruosime, jei tu sutiksi, yra visų moterų kvailinimas. Ne cheminė kastracija turi būti kovos su smurtu instrumentas, o kalėjimas ir bausmės neišvengiamumas. Tai, ką jie siūlo, yra tiktai propaganda. Tokia taip ir mano kolegų nuomonė“, – sakė judėjimo atstovė Veronica Giannone.

„Siūlymas taikyti cheminę kastraciją nėra mus įtikinantis argumentas. Mūsų tikslas – pasodinti už grotų tuos, kurie smurtauja prieš moteris.

Jie siūlo, kad toks metodas būtų taikomas tiems, kurie lieka laisvėje. Man nesvarbu, kad laisvėje paliksime nusikaltėlį su mažu tostesterono kiekiu, man svarbu, kad jis būtų sulaikytas“, – piktinosi teisingumo ministras Alfonso Bonafede.

Būdas suvaldyti žagintojus?

Tačiau „La Lega“ deleguoti ministrai tikino, kad cheminė kastracija yra puikus ir kitų šalių jau išbandytas būdas pažaboti seksualinius nusikaltėlius.

„Cheminė kastracija – tam tikra terapijos forma, mažinanti libido. Mūsų pataisoje numatoma, kad ji gali būti tik siūloma, bet netaikoma per prievartą. Nusikaltėlis galėtų pasirinkti – tai būtų sąlyga atidėti įkalinimą“, – dėstė viešojo administravimo ministrė Giulia Bongiorno.

„Savanoriškais pagrindais tokio tipo kastracija taikoma ne vienoje Vakarų šalyje.

Tai reiškia, kad yra žmonių, norinčių tokios terapijos. Jie sutinka su ja, kad nebeturėtų instinktų ir nebegalėtų daryti šių žvėriškų nusikaltimų.

Tie, kurie su tuo nesutinka, tegu pastudijuoja kitų šalių patirtį“, – kritikams aiškino vidaus reikalų ministras M.Salvini.

Smurtas – opi problema

Atmetus cheminės kastracijos idėją, bet priėmus kitas įstatymų pataisas, vidaus reikalų ministras pareiškė, kad tai gražiausia diena Italijos moterims.

Smurtas prieš moteris Italijoje yra viena skaudžiausių socialinių problemų.

Vien pernai šalyje buvo nužudyta apie 120 moterų – tai yra po moterį kas 72 valandas. Daugiausia jos tapo kerštaujančių paliktų vyrų aukomis.

Paskutinis šiurpus nusikaltimas buvo įvykdytas Sicilijoje, kai 51 metų Filippo Marraro nušovė buvusią žmoną Loredaną Cali.

Jis pats paskambino ne tik karabinieriams, bet ir apie savo baisų kerštą prisipažino draugams bei kaimynams – pareiškė, jog nenori būti „raguotas“. O socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė įrašą: „Kerštas kuo šaltesnis – tuo gardesnis.“

Italijos politikai pritarė, kad nusikaltimai moterims nuo šiol būtų tiriami pagreitinta tvarka. Numatomos didesnės bausmės už moterų persekiojimą.

Už privačių intymaus turinio nuotraukų ar vaizdo įrašų platinimą be sutikimo grės iki 6 metų kalėjimo ir 15 tūkst. eurų bauda.

Padažnėjus nusikaltimų, kai moteris apipilama rūgštimi, atskira bausmė siūloma už veido sužalojimą, numatant iki 14 metų įkalinimo.

Vidaus reikalų ministras M.Salvini tikino, kad moteris nuo smurto apsaugantis įstatymas buvo vienas iš šios vyriausybės prioritetų.

„Tie, kurie kelia ranką prieš moterį, jei ji užsisega mini sijoną, turi keliauti į kalėjimą.

Šiomis dienomis dar dvi moterys tapo nusikaltėlių, kurie su jomis gyveno, aukomis.

Pagal Parlamento priimtas raudonojo kodekso pataisas, per tris dienas apie smurtą pranešusi moteris turės duoti parodymus teismui“, – sakė M.Salvini.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.